28. februara u Muzeju Kaknja bit će upriličena izložba minerala i kristala pod nazivom “Blago zemlje” – Pogledajte spisak izlagača

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Povodom Dana nezavisnosti BiH te obilježavanja druge godišnjice Muzeja Kaknja, Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj – Muzej Kaknja, u saradnji sa Udruženjem „Gorski kristal“ Visoko i geolozima Kaknja organizira izložbu o mineralima i kristalima pod nazivom „Blago zemlje“.

Spisak izlagača:

1. Vernes Islamović – Visoko
2. Seno Zukić – Busovača 
3. Kasim Selman – Sarajevo 
4.Amar Ahbabović – Kreševo
5. Amer Brkić – Vareš
6. Faris Mušija – Kakanj
7. Asim Abduarahmanović – Sarajevo
8. Safet Huseljić – Visoko
9. Muamer Islamović – Zenica
10. Naila Alić Demir
11. Kerševski centir

Cilj izložbe jeste da se u našem gradu predstavi izložba koja tretira rudarsko-geološki kontekst kao prepoznatljivu kariku razvoja naše općine. Nakon što su slične postavke doživjele izniman uspjeh u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, čast nam je da našoj lokalnoj javnosti po prvi puta predstavimo ovu jedinstvenu izložbu.

Izložba je namijenjena cjelokupnom građanstvu, naročito onima koji imaju želju da se upoznaju sa bogatim sadržajem kojeg nudi naša z(Z)emlja.

Izložba će biti otvorena 28. februara 2017. godine (utorak) u prostorijama Muzeja Kaknja i dostupna za javnost u vremenskom periodu od 11,00 do 19,00 sati.

Pored izložbe minerala posjetioci će imati priliku da pogledaju i nakit napravljen od minerala i kristala. Izložba će biti prodajnog karaktera a izlagači nam dolaze iz svih dijelova BiH.

Minerali su oduvijek fascinirali čovjeka prije svega zbog svoje vizuelne privlačnosti, izuzetne čistoće te igre boja. Minerali imaju ljekovitu moć, utiču na raspoloženje i stanje svijesti. Zbog njihove široke primjene, mnogi ljudi ih nose uz sebe. Najpraktičniji način da se kamen nosi uz tijelo jeste njegova upotreba u izradi ogrlica, medaljona, i ostalih komada nakita.

 Neke od minerala i kristala koje će posjetioci imati priliku vidjeli na izložbi su: ametist, rozen kvarc, gorski kristal, čilibar ili jantar kao i mnoge druge.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci