Danas u JU KSC Kakanj upriličena promocija knjige “Djetinjstvo u ratu” – MJESEC RATNIH GODINA

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Knjiga Jasminka Halilovića “Djetinjstvo u ratu” danas je promovisana u maloj sali JU KSC Kakanj, a u okviru promotvnog dijela programa održana je i radionica o tome kako nastaje jedan muzej i kako se čuvaju eksponati. Prije same promocije dir. Aldin Šljivo poželio je dobrodošlicu svim prisutnim te istaknuo kako je ovo jedan od događaja koji se organizuju u sklopu projekta Mjesec ratnih godina i povodom obilježavanja 8.aprila-Dana oslobođenja Kaknja i 15.aprila-Dana općine Kakanj i Dana Armije R BiH. Zatim je na slikovit način predstavio rezultate projekta Mjesec ratnih godina i na samom kraju u znak zahvalnosti uručio prigodan poklon za goste promotore.
JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja ovom promocijom bliži se kraju projekta Mjesec ratnih godina i drago mi je što smo baš ovu knjigu sačuvali za sami kraj projekta kako bismo zaokružili sve ono što smo protekla dva mjeseca radili. Raduje me što su danas sa nama predstavnici iz muzeja koji su pokrenuli fantastičnu priču a to je prikupljanje predmeta, ličnih pisama i uspomena upravo kako je i sam Muzej Kaknja kako bismo reorganizirali našu stalnu ratnu postavku, a čije ćete rezultate imati priliku pogledati sutra. Ako govorimo o projektu Mjesec ratnih godina moram istaknuti da sam veoma ponosan zbog činjenice da je više od 900 učenika slušalo predavanje o ratu koji je zadesio Bosnu i Hercegovinu, a da su predavači (kustosi i ratni komandanti) to predstavljali na veoma slikovit način kakva će na kraju biti i sama ratna postavka. Dakle na osnovu tri javna poziva i jake volje radnica u Muzeju Kaknja uspjeli smo reorganizirati ratnu postavku, ugostiti dvije izložbe iz Sarajeva sa sličnom tematikom, organizovati literarno takmičenje i još mnogo toga. Također knjiga Djetinjstvo u ratu jedna je od nagrada za najbolje napisani literarni rad i nekoliko knjiga Djetinjstvo u ratu naći se u stručnoj biblioteci Muzeja Kaknja”, zaključio je direktor.
Današnju radionicu su izveli Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratno djetinjstvo Sarajevo i Amina Krvavac, izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Sarajevo.

Predmet za predmetom reda se pod muzejskim osvjetljenjem. Svaki od njih jedna je priča, jedan život ili tek samo trag cijele jedne porodice čiji je život iz korijena izmijenjen ratnim vihorom.

Jasminko Halilović naglašava da je do ideje za osnivanje muzeja došlo na osnovu njegove knjige “Djetinjstvo u ratu”, na kojoj je rad započeo još prije sedam godina. Tada je zapazio da ljudi čuvaju veliki broj uspomena, predmeta i različitih eksponata za koje vezuju svoja sjećanja. Tako je formirao tim, kreirana je metodologija rada te se započelo s prikupljanjem muzejske kolekcije početkom 2015. godine.

Knjiga je, ističe, u najvećoj mjeri bila fokusirana na Sarajevo, što je jedna od glavnih razlika knjige i muzeja. Kolekcija Muzeja za sada jeste isključivo bosanskohercegovačka, ali u budućnosti se planira proširiti aktivnosti i na druge konfliktne i postkonfliktne zone u svijetu.

Današnu promociju mogli su posjetiti svi prisutni, a učesnici radionice su bili učenici iz OŠ MMB i OŠ Hamdija Kreševljaković.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci