Detaljan izvještaj o popisu stećaka na području Slagoščića i Tršća

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

U ponedjeljak 17.09.2018. godine stručni tim projekta “Popis stećaka na području općine Kakanj” posjetio je lokalitet Slagoščići. Nekropola se nalazi u zaraslom, teško pristupačnom katoličkom groblju.

Ranije je na ovoj nekropoli zabilježeno ukupno 9 stećaka. Nažalost zbog lošeg održavanja nekropole ali i trošnog kamena mnogi stećci su utonuli. Uspjeli smo zabilježiti svega jedan stećak u obliku ploče.

Druga nekropola nalazi se u blizini nekadašnjih sela Paočine i Marušići u blizini Tršća. Na nekropoli su evidentirana dva amorfna stećka. Na jednom su uočeni ornamenti u obliku masivnog križa u gornjem dijelu stećka. Donji dio ukrašen je plitkourezanim motivima neobičnih životinja i križem.

Drugi stećak je prevaljen te je bilo nemoguće uočiti njegovu ormnamentiku. Na poleđini u donjem dijelu je duboko urezana kanelura koja je mogla nastati i prilikom obrade ili transporta stećka. Sa strane u gornjem dijelu vidljivi su žljebovi, tipični za ovu vrstu spomenika.

U pitanju je druga faza projekta “Popis stećaka na području općine”.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci

Poziv na konferenciju za medije povodom predstavljanja programa KD2019

Saznajte više

Community radio „Radio OTVORENA MREŽA“ medijski pokrovitelj manifestacije “Kakanjski dani 2019”

Saznajte više

Televizija Federacije Bosne i Hercegovine ove godine će biti medijski pokrovitelj kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”

Saznajte više