Predstava “Kamenje” za učenike OŠ M.M.Bašeskija i OŠ H. Kreševljaković

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

U sali Doma kulture u Kaknju, 14.05.2015. godine za učenike osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija“ i dana 15.05.2015. godine za učenike osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ odigrana je predstava „Kamenje“.

Predstava koja je rađena u koprodukciji JU za kulturu i obrazovanje i Bosanskog narodnog pozorišta govori o maloljetničkoj delikvenciji i vršnjačkom nasilju, te ispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja.

Mladi glumci: Mirza Bajramović i Zlatan Školjić odličnom izvedbom predstave vjerodostojno su prikazali problem maloljetničke delikvencije sa posebnim naglaskom na uticaj vršnjaka na sazrijevanje mladih..

Tokom puberteta djeca su često izložena različitim rizicima jer pokušavaju pronaći vlastiti identitet i postati neovisni, to ih čini veoma podložnima za različite uticaje , posebno uticaj grupe i vršnjaka.

Po završetku predstave glumci su govorili o krivnji maloljetnika, te su učenike škola potakli na razmišljanje  i dali im priliku da sami donesu svoj sud i izjasne se o krivnji glavnih likova predstave.

  

Učenici osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” njih 80, ubacivanjem crvenog kartona u kutiju izjasnili su se da su KRIVI, a njih 39, ubacivanjem zelenog kartona glasali su da – NISU KRIVI za svoje postupke.

Učenici osnovne škole “Hamdija Kreševljaković” su glasali da su KRIVI- njih 55, a 20 učenika ubacivanjem zelenog kartona u kutiji su glasali da likovi iz predstave NISU KRIVI za ono što su uradili.

Nastavljamo sa igranjem predstava za učenike…

predstava 1 predstava 3 predstava 5 predstava 6

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci