Večeras promocija romana “Tajna bosanskog štapa” autora Enesa Ratkušića

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

enes ratkusic-preview

Promocija romana „Tajna bosanskog štapa“ autora Enesa Ratukušića  će se održati večeras  u 19:00 sati u Omladinskom centru.

Roman je inspiriran na predaji koja se od davnih vremena zadržala među duhovnim prvacima Bosne. Riječ je o pripovijesti koja govori da je u vrijeme pojave posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. grupa od četrdeset bosanskih didova, tadašnjih plemensko-vjerskih starješina, podstaknuta slijeđenjem vjere koja je u zvaničnim crkvenim krugovima Rima smatrana krivovjerjem, posjetila Arabiju i upoznala  učenje, najavljeno u svetim spisima. Uoči povratka im je darovan i na čuvanje povjeren štap, kao simbol mudrosti i dostojanstva. Prema istoj predaji didovski štap, koji je inače odslikan na srednjovjekovnim stećcima, kao i bašlucima, od strane bosanskog dida uručen je osvajaču Bosne sultanu Mehmedu Fatihu, kao znak predaje duhovne i svjetovne vlasti Osmanlijama. Prilikom povlačenja iz Bosne Osmanski prvaci didovski štap vratili su njenim duhovnim autoritetima, i on se čuvao u Gazi Isa-begovoj tekiji na Bentbaši u Sarajevu, do njenog rušenja od strane tadašnjih vlasti 1957. godine. Štapu se od tada gubi svaki trag, bolje rečeno sama priča o njemu i njegovoj daljoj sudbini ulazi u područje ezoterije odnosno svete tajne.

Pozivamo sve ljubitelje književnosti da nam se pridruže večeras u 19:00 sati na promociji romana „Tajna bosanskog štapa“ autora Enesa Ratušića.

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci