10. novembra u Kaknju veliki sportski spektakl: Reprezentacija BiH u mininogometu igra revijalnu utakmicu protiv kapitena klubova Premijer lige BiH

Podijelite:

Sa ponosom najavljujemo još jedan spektakl i veliki sportski događaj u Kaknju. U Sportskoj dvorani Kakanj, 10.novembra 2016.godine, bit će odigrana revijalna utakmica između Reprezentacije BiH u mininogometu koju predvodi selektor Josip Kupreškić i ekipe koju će činiti kapiteni nogometnih klubova koji nastupaju u Premijer ligi BiH (da ne bi bilo zabune u pitanju je Premijer liga, ne liga u mininogometu).

Utakmica će se igraditi na umjetnoj travi koja će biti postavljena preko parketa u Sportskoj dvorani Kakanj, a sav prihod od ulaznica bit će usmjeren u humanitarne svrhe.

O ovom velikom događaju danas je bilo riječi u uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre koji je upriličio prijem za selektora Josipa Kupreškića i Bojana Rajkovića, predsjednik Udruge za promociju mininogometa u BiH.

p1110809 p1110820

Zabilježeno u uredu načelnika

Reprezentacije BiH u mininogometu 2015.godine je osvojila treće mjesto na Evropskom prvenstvu u Vrsaru (Republika Hrvatska). Zanimljivo, bh. reprezentativci, njih 14 i dva člana delegacije, u Vrsar su otputovali u četiri automobila. Tamo su bili smješteni u kamp naselju, o svom trošku i ništa im to nije bila prepreka da naprave sportski podvig i pobijede zemlje poput Walesa, Kazahstana, Španjolske, Poljske, Češke Republike. Reprezentacija BiH u mininogometu na Europskom prvenstvu imala je i najboljeg strijelca. Marko Vujica je sa sedam golova postao prvi “topnik” Evrope i dobio zlatnu kopačku.

Mini nogomet se igra na otvorenom terenu dimenzija 46 s 26 metara i osnovno pravilo je da se u ekipi smiju nalaziti isključivo amateri. Gol je širok četiri metra, a visok dva. U svakoj ekipi je pet igrača u polju plus golman, a dozvoljen je neograničen broj letećih izmjena. Za jednu utakmicu u zapisniku može biti 15 igrača. Kazneni udarac se izvodi sa razdaljine sedam metara od gola. Nema akumuliranih prekršaja, kao u futsalu, ni isključenja na dvije minute. Žuti karton je opomena, a kada igrač dobije crveni karton narednih pet minuta ekipa igra sa jednim fudbalerom manje na terenu. Onaj koji je dobio crveni karton nema pravo povratka u igru ni nakon pet minuta. Igraju se dva poluvremena u trajanju od po 20 minuta plus sudijska nadoknada. Nema time out-a, ali ni zaustavljanja vremena kada je prekid ili izvođenje auta ili kornera.

Reprezentaciju BiH koja je osvojila treće mjesto na EP u Vrsaru činili su: Elvin Blažević (Sarajevo), Ervin Blažević (Sarajevo), Mirza Ramić (Sarajevo), Robert Đotlo (Vitez), Andreas Berović (Nova Bila), Marko Vujica (Vitez), Damir Šafradin (Vitez), Renato Čilić (Sarajevo), Sead Kapetanović (Sarajevo), Bernard Filipović (Vitez), Goran Lovrinović (Novi Travnik), Marin Jukić (Vitez), Marko Kurevija (Vitez) i izbornik-igrač Josip Kupreškić (Vitez). U delegaciji su bili Bojan Rajković, predsjednik Udruge za promociju mini nogometa BiH, te potpredsjednik Dragan Kupreškić.

Pogledajte prilog:

Podijelite:

Posljedni članci