25. novembar Dan državnosti BiH: Predavanje Husnije Kamberovića na temu “Moderna historija”

Podijelite:

Obavještavamo građane da će se povodom 25.11. Dana državnosti Bosne i Hercegovine održati predavanje doc. Dr. Husnije Kamberovića na temu “Moderna historija”, u Muzeju Kaknja sa početkom u 16:00 sati.

Na upravo taj vrlo značajan datum 25.11.1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definirana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Bosna i Hercegovina je 25.11.1943. godine obnovila svoju državnost.

Husnija Kamberović, bosanskohercegovački historičar, Mionica kod Gradačca, (1963).

husnija-kamberovic-glavna-za-prve-dvije

U Gradačcu je završio osnovno i srednje obrazovanje. Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu diplomirao je 1987. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu odbranio je magistarski rad pod nazivom: Prelazak radne snage iz agrara u industriju u Bosni i Hercegovini 1945 – 1953. godine, i doktorsku disertaciju pod nazivom: Begovski zemljišni posjedi u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1918. godine.2001.

Radio je u Institutu za historiju u Banjoj Luci (1988 – 1989), a sada radi u Institutu za historiju u Sarajevu. Od 2002. do 2016 bio je direktor Instituta za historiju i urednik časopisa “Prilozi Instituta za istoriju”. Na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu drži nastavu iz predmeta “historija jugoistočne Evrope” od 1918. do 1995. i “historija Bosne i Hercegovine” od 1918. do 1995. Učestvovao je na većem broju naučnih skupova i objavio veći broj radova.

Isti dan u Muzeju Kaknja uslijedit će svečano otvaranje „Suvenirnice“ sa replikama muzejskih eksponata, a bit će postavljena i izložba “Kakanj kroz vrijeme” koja kroz fotografije prikazuje razvoj Kaknja odnosno kako je Kakanj izgledao nekad a kako izgleda danas, za sve građane koji do sada nisu imali priliku da pogledaju ovu izložbu.

Obzirom da je veliki broj ljubitelja muzejske građe koji posjećuju Muzej Kaknja, izrazio želju za kupovinom suvenira sa motivima koji karakterišu našu lokalnu zajednicu krenuvši od Zgošćanskog stečka, zlatnog pečatnog prstena, te motiva koji karakterišu nacionalne spomenike na području naše Općine, odlučili smo da suvenirnica bude još jedno obilježje koje će krasiti Muzej Kaknja.

Ovakvom praksom Muzej Kaknja se približava praksi evropskih i svjetskih muzeja.

Nakon predviđenog programa u Muzeju Kaknja, pozivamo vas da posjetite Gradsku galeriju likovnih umjetnosti gdje će biti upriličena humanitarna izložba slika Udruženja “Duga”, sa početkom u 17,00 sati.

Svečana akademija zakazana je u 18,00 sati u Domu kulture.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci