Artefakti pronađeni 1954. godine na lokalitetu Plandišta vraćeni na revers u Muzej Kaknja

Podijelite:

Kako bi se u Muzeju Kaknja što kvalitetnije formirala stalna arheološka postavka, upućena je molba za omogućavanje pristupa materijalu koji se nalazi u arheološkoj zbirci Zavičajnog muzeja Visoko. U cilju što bolje prezentacije prošlosti našeg kraja neophodno je kroz stalnu arheološku postavku prikazati najznačajnije lokalitete kao i materijal pronađen na istim, a to je moguće uraditi kroz izradu replika koje će svoje mjesto pronaći u arheološkoj postavci.

Dana 11.01.2017. godine fragmenti sa lokaliteta Plandišta vraćeni su na revers u Muzej Kaknja i samim time omogućeno nam je da poboljšamo našu arheološku postavku koja će biti svečano otvorena u mjesecu aprilu 2017. godine.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko pored navedenog poklonjeno je ukupno 18 različitih publikacija i djela radi obogaćivanja fonda biblioteke Muzeja Kaknja.

Ovom prilikom iskreno se zahvaljujemo Zavičajnom muzeju Visoko koji je podržao Javnu ustanovu Kulturno-sportski centar Kakanj poklonivši neophodnu literaturu za poboljšanje muzejske biblioteke te zbog posuđivanja eksponata koji su pronađeni 1954. godine na području  općine Kakanj, tačnije lokalitet Plandišta (kakanjska kultura neolitski period).

unnamed (1)

Screenshot_14 Screenshot_15 Screenshot_16

JU KSC KAKANJ

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci