Danas počinje IFET – Internacionalni festival edukativnog karaktera

Podijelite:

Internacionalni festival edukativnog karaktera počinje danas i trajat će do 18.10.2015. godine, a odvijat će se u Kaknju i Zenici na nekoliko lokacija: Dom kulture Kakanj, BNP Zenica i Dom penzionera Zenica. JU za kulturu i obrazovanje Kakanj; Dječija, omladinska i lutkarska scena BNP Zenica i Forum građana Zenica nosiocu su aktivnosti ovog festivala.
Projekat za cilj ima podizanje svijesti o potrebi ravnopravnog participiranja u umjetnosti djece, mladih, osoba sa posebnim potrebama, kao i romske populacije u Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Crnoj Gori, putem edukativnih teatarskih formi i ostalih sadržaja koji se mogu ponuditi kao dodatni produkti izvođačkih umjetnosti, a sve uz poštivanje Deklaracije o pravima djece uz njegovanje dramskog stvaralaštva.
Raspored događanja koja su sastavni dio ovog festivala, sa tačnom lokacijom i vremenskim okvirom održavanja nalazi se na fotografiji koja je data u nastavku ove obavijesti:

JU za kulturu i obrazovanje će se na Internacionalnom festivalu edukativnog teatra predstaviti sa dvije predstave, i to:
Predstava „Kamenje“ u koprodukciji JU za kulturu i obrazovanje Kaknj i BNP Zenica, režiju potpisuje Miroljub Mijatović – Biti će igrana na Maloj sceni „Žarka Mijatovića“ (BNP Zenica) 16.10. sa početkom u 19:00 sati. Predstava „Kamenje“ govori o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, te ispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih koje nerijetko proizilaze upravo od nerazumijevanja od strane okoline, premalog ili nekvalitetnog razgovora sa djecom.
Predstava „U školu sa osmijehom“ – produkcija JU za kulturu i obrazovanje Kakanj u saradnji sa Centrom za podršku Roma „Romalen“ Kakanj, te uz podršku Općine Kakanj i pod pokroviteljstvom HO „World Vision BiH“ – režiju potpisuje Mirza Mušija. Predstava će se igrati na Velikoj sceni BNP Zenica 18.10. sa početkom u 11:00 sati. Cilj predstave je da se podigne svijest o važnosti obrazovanja i uključivanja romske djece u odgojno-obrazovni sistem.
U subotu 17.10. sa početkom u 12:00 sati, na daskama Doma kulture u Kaknju biti će odigrana gostujuća predstava „Izložba srca“ ansambla iz Slovenije. Predstava je posebno zanimljiva jer u njoj glume osobe s cerebralnom paralizom i ostalim sličnim invalidnostima, od kojih je 11 na invalidskim kolicima. Ocijenjena je kao odlično gradivo o prihvatanju drugačnosti i suživotu svih, bez obzira na intelektualne i tjelesne sposobnosti, te je zbog toga primjerena za djecu i odrasle. Ova predstava je poklon ljubiteljima pozorišta, te s toga pozivamo Vas da u našim prostorijama potražite poklon/gratis kartu za gledanje ove predstave.
Dobro nam došli!
Više informacija potražite putem naše
web stranice: www.domkulturekakanj.com
ili FB stranice: JU za kulturu i obrazovanje Kakanj

Podijelite:

Posljedni članci