Danas smo popisivali stećke na lokalitetima Mramor, Sobotinje, Sopotnica i Modrinje

Podijelite:

Popis stećaka danas je nastavljen u selu Mramor gdje smo zabilježili jednu nekropolu pod nazivom Kaursko greblje. Na nekropoli je evidnetirano ukupno četiri stećka od kojih su tri u obliku sanduka i jedna ploča. Nekropola se nalazi u samom centru sela, ograđena ali poprilično zapuštena i uništena. U dijelovima ograde koja se nalazi oko uzdignutog brežuljka na kojem je smještena ova nekropola uočeni su fragmenti prelomljenog stećka iz iste nekropole.

Popis stećaka nastavljen je u selu Sobotinje u kojem su zabilježili vrlo zanimljiv slučaj. Naime vodeći se ranijim popisima stećaka očekivana je nekropola sa dvanaest stećaka a prema nekima samo dva. Međutim uz pomoć mještanina Sopotnice gospodina Halima Šišića pronašli smo nekropolu od još uvijek dobro očuvanih dvanaest stećaka, ali nedaleko od ove nekropole zabilježili smo tzv. lokalitet Radin stup. Na tom lokalitetu evidentirana su još dva stećka najvjerovatnije oba amorfna. Jedan za koje lokalno stanovništvo kaže da pripada „nekom Radetu“ prepolovljen je na dva dijela. Na prednjoj strani stećka još uvijek mogu se uočiti motivi u obliku križa ali i nejasni geometrijski ornamenti vjerovatno uklesani naknadno. Drugi stećak je zarastao i utonuo ali prema očuvanom dijelu vjerovatno da se radi o amorfnom tipu stećka.

Popis je izvršen i u selu Sopotnica u kojem smo na lokalitetu Svatovsko groblje evidentirali nekropolu sa ukupno pet očuvanih stećaka. Nekropola je smještena na manjem brijegu, obraslom u šumi. Prema veličini same nekropole i rasporedu stećaka ali i kazivanju mještana nekropola je nekada bila mnogo veća. Danas, lokalitet je potpuno nepristupačan za posjetu. Na nekropoli su uglavnom zastupljeni stećci u obliku ploče.

Današnji popis stećaka je završen obilaskom sela Modrinje na kojem je evidentirana nekropola sa četiri očuvana stećka. Zanimljivo je da za razliku od većine drugih naselja mještani jedva da znaju da ova nekropola postoji. Stećci su jako loše obrade, izrađeni od konglomerata, pomjerani tokom vremena i vrlo zarasli, bez ikakvih ukrasa i jasnog položaja. Vjerovatno da zbog toga i nisu privlačili pažnju ljudi koji tu stanuju. Stećci se nalaze u privatnom posjedu, uz sami put i prema kazivanju vlasnika posjeda bili su pomjerani kada se pravio seoski put.

Tokom proljetne obrade zemlje pronalazili su ploče velikih dimenzija ali su zatrpane ili su vremenom utonule.

Prema popisu koji je izvršio Muhamed Kreševljaković na nekropolama u Sopotnici i Modrinju očekivani su stećci u formi krstača, kako je to tipičan oblik stećka koji se javlja na zeničko-travničkim nekropolama, a upravo ova mjesta su na samoj granici sa susjednom općinom. Vjerovatno da su isti vremenom uništeni i zaboravljeni, a možda nisu nikad ni postojali.

Sutra također nastavljamo sa aktivnostima popisivanja srednjovjekovnih spomenika u  selima Dračići, Zlokuče, Bijele Vode i Bijelo Polje. Stoga pozivamo mješane da nam de pridruže kako bi nam pomogli i ustupili informacije.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci