Danas u Domu kulture Kakanj upriličena svečana ceremonija povodom 16 godina djelovanja Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

Podijelite:

Budimo zvijezde prevencije ovisnosti

Budimo zvijezde prevencije ovisnosti

Danas, 8. decembra, u Kulturno-sportskom centru Kakanj uz prisustvo oko 200 zvanica, održana je svečana ceremonija povodom 16 godina djelovanja Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE i dodjele nagrade Zvijezda vodilja prevencije ovisnosti.

Na početku proslave prisutne je pozdravio izvršni direktor Udruženja Amir Hasanovićkoji je pojasnio zašto je proslava organizirana u Kaknju: NARKO-NE realizira projekte u različitim gradovima Bosne i Hercegovine tako da je to svakako jedan od razloga da se ovaj put baš organizira u Kaknju. Još jedan povod za okupljanje i druženje bila je i dodjela prve nagrade za uzore u prevencije ovisnosti  koju smo dodijelili za izuzetan doprinos u ovoj oblasti na području općine Kakanj.

Dobitnik nagrade Zvijezda vodilja prevencije ovisnosti je Udruženje Alternative Kakanj koji su izrazili izuzetnu čast što je njihovo djelovanje prepoznato i posebno vrednovano ovom nagradom. Osim Udruženja Alternative nominirani su bili: JU Dom zdravlja Kakanj – Centar za mentalno zdravlje, Azra Berbić, volonterka i aktivistkinja iAdis Bešić, srednjoškolski profesor. Dobitnik je izabran na osnovu online glasanja i ocjena žirija. Cilj dodjele nagrade bio je naglasiti važnost prevencije ovisnosti u svakodnevnom životu u zajednici, te motivirati građane/građanke, posebno djecu i mlade da doprinesu razvoju zdravih stilova života.

Plaketu dobitniku uručio je v.d. načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo:

Jako mi je drago da je ova nagrada po prvi put dodijeljena baš u općini Kakanj. Nadam se da će postati tradicionalna, a ja u ime općine pružam punu podršku i radujem se budućoj saradnji.

Dodjelom certifikata za 194 volontera i volonterke odato je i priznanje za njihov angažman, trud i doprinos u razvoju Udruženja tokom 2018. godine. Certifikate su uručili počasni predsjednik Udruženja NARKO-NE prof. dr. Ismet Dizdarević i s.Magdalena Schildknecht.

Kroz interaktivne radionice prisutni su razmjenjivali svoja mišljenja, diskutirali o prevenciji ovisnosti i unapređenju zdravlja te mogućnostima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Tokom radionica gosti su uživali u Zanzibarbezalkoholnim koktelima koji su dio različitih aktivnosti NARKO-NE-a već duže vrijeme a od ove godine se razvija u smjeru socijalnog biznisa. Zanzibar kao pokretni bezalkoholni koktel bar,  dostupan je  za razne događaje (maturalne proslave, sportske događaje, seminare, konferencije itd.).

Događaj Budimo zvijezde prevencije ovisnosti odvijao se u okviru projekta Putokazi u zdravije društvo, koji se realizira u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP.  Shodno tome publici se kratko obratila i predstavnica UNDP-a Sanja Bokun.

http://www.prevencija.ba/bs/vijesti-putokazi-u-zdravije-drustvo/item/278-poziv-za-volontiranje-u-projektu-putokazi-u-zdravije-drustvo

Podijelite:

Posljedni članci