Danas u Muzeju Kaknja radionica “Kakanjsko rudarstvo kroz prošlost” povodom Dana rudara

Podijelite:

Kakanj je jedna od najbogatijih bosanskohercegovačkih općina, kada je u pitanju historijsko naslijeđe. Danas, kao i u ranijim periodima važi za centar industrije cjelokupne regije.

Aktivnost planirane povodom Dana rudarstva 21. 12. 2018. godine, imaju za cilj upoznavanje građana sa zapostavljenom prošlošću kroz razvijenu industrijsku granu – rudarstvo.

Rudarstvo je jedna od bosanskohercegovačkih najstarijih privrednih grana, od prahistorije do danas ljudi na području današnje općine Kakanj se bave rudarstvom. O njegovom značaju u antici govori postojanje niza lokaliteta sa metalnim nalazma i rudarskim alatom pronađenim na lokalitetu Karaula, Brežana, Doboj, Donja Zgošća, Gornja Koprivnica i antički natpis iz Vrtilišta. Antičko rudarstvo je jedan od najvažnijih ali i najzapostavljenijih arheoloških fenomena Kaknja, stoga je potrebno upoznati širu javnost sa njim, smatramo da je najbolji način da se ovo postigne edukacija mladih.

Radionica koja će se održati u Muzeku Kaknja će kroz edukaciju i druženje upoznati djecu različitih uzrasta o prošlosti njihovog kraja.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci