Današnjom konferencijom za medije zvanično najavljen lijepi predramazanski događaj – Koncert “Sevdah – Pjesma u nama“

Podijelite:

Danas u je u maloj sali KSC upriličena konferencija za medije povodom velikog događaja u Kaknju koncerta „Sevdah – Pjesma u nama“ koji će biti upriličen 10.05.2018. godine u velikoj sali Doma kulture sa početkom u 19:30 sati

Prisutnim novinarima na konferenciji za medije prvi se u ukozi domaćina obratio dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo koji je pozdravio sve prisutne i poželio dobrodošlicu i učesnicima i medijima.

 

Naglasio je sljedeće: „ Danas su sa nama osobe koje su glavni krivci za ovaj koncert umjetnička direktorica Amna Šestić-Sarajlić i dirigentica Aldina Aganović. Glavni finansijer i pokrovitelj ovog koncerta je Općina Kakanj. Obzirom da se nalazimo u ulozi domaćina istakao bih da nam je zaista drago što se jedan ovako veliki događaj organizuje u našem gradu. Mi smo jedno vrijeme razmišljali da ugostimo Sarajevsku filharmoniju u Kaknju, ali smatram da će i ovaj događaj na neki način uspjeti da zamijeni planirani koncert i da će udovoljiti očekivanjima publike. Posebno me raduje što ovaj koncert promoviše sevdalinku, našu narodnu tradicionalnu bosansku muziku i pjesmu. Vjerujem da će naši sugrađani prepoznati vrijednost ovog događaja i da će se odazvati na sam koncert koji se ne bi trebao propustit, mi u našem Domu kulture i svim objektima kojima upravljamo smo domaćin za sve te sadržaje, a za određene sadržaje kao za ovaj dajemo i veliku preporuku“. Istakao je da se ulaznice po cijeni od 10 KM kupuju na info-pultu JU KSC Kakanj i da se mogu kupiti svaki radni dan od 07:30 do 15:30 sati. Broj ulaznica je ograničen.

Nakon direktora obratila se umjetnička direktorica Udruženja Amna Šestić – Sarajlić.

„Glavni krivci dakle za ovaj koncert koji će se dešavati u pet bh gradova smo prof. Aldina i ja. Naša saradnja je počela spontano sa jednim koncertom koji smo organizovali u crkvi Sv. Ilije koji se održava svake godine, nakon toga imale smo koncerte u Pravoslavnoj crkvi u Zenici. Profesorica Aldina ima fenomenalne žene koje pjevaju svaki repertoar i svemu što ih naučite i što te žene mogu iznijeti, to svakako dokazuje i činjenica da osvajaju mnogobrojne nagrade na različitim takmičenjima. Rodila se ideja da napravimo nešto u obliku ovog koncerta koji će se desiti u Kaknju i u drugim gradovima“, poručila je umjetnička direktorica Amna Šestić-Sarajlić.

 

Nešto više iz svoje struke rekla je dirigentica Aldina Aganović.

„Radi se o 110 muzičara koji će biti na sceni, 70 pjevača, radi se o profesionalnom horu srednje Muzičke škole, djeca koja idu na odsjek solo pjevanja i 35 koji su završili Muzičku akademiju u Sarajevu. Večina njih su profesori u stalnom radnom odnosu u Muzičkim školama, neki rade u filharmoniji, a neki sviraju i šire nego što je sama filharmonija. Programi ovog koncerta u gradovima nisu isti, premijerno izvođenje koncerta Sevdah – Pjesma o nama je upravo u Kaknju. Ono što ćemo mi pokloniti vašem gradu zbog lijepe saradnje i lijepog gostoprimstva je Srebrenički inferno, pošto sam ja dobila autorska prava gospodina Đele Jusića, mi ćemo kompletan drugi dio koncerta poslije sevdaha pokloniti građanima Kaknja, načelniku i naravno Aldinu Šljivi koji se maksimalno zauzeo za ovaj koncert. Rijetko koji direktor bilo koje kulturne ustanove, a prošli smo i Tešanj, Zavidoviće, Maglaj, nije sposoban za ono što je gospodin Šljivo uradio za nas. Poklanjamo vašem gradu kompletan Srebrenički inferno zato što imamo 110 muzičara na sceni, svi su završili Muzičku akademiju, ne radi se o djeci, ne radi se o učenicima. Ono što je jako interesantno spomenuti jeste da imamo jako interesantnog solistu na sazu koji će sve vrijeme svirati, imamo solistu na violini i mnogo drugih interesantnih muzičara“.

Organizator koncerta je Udruženje Centar za njegovanje horskog pjevanja, edukaciju i kreativni razvoj seniora „Kasiopeja” Zenica, a podršku su pružili JU KSC i Općina Kakanj.

PROGRAM:

Ramiz Tahiri:

 • Rapsodia Bosniensis

Ilahija:

 • Kad procvatu behari
 • U dergijahu moga srca

Srebrenički inferno: Đ. Jusić

 • Uvertira
 • Kod Stvoritelja utjehu tražim
 • O! Bože
 • Lanetosum

Sevdah:

 • Kiša bi pala
 • Bosno moja poharana
 • U đul bašti
 • Stade se cvijeće rosom kititi
 • Zvjezda tjera mjeseca
 • Moj dilbere

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci