DETALJNO O KAKANJSKIM DANIMA 2017 – ALDIN ŠLJIVO pred. OO

Podijelite:

Izjava Aldina Šljive – predsjednika OO Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2017“ na konferenciji za medije:

Kao što je svima već poznato ovogodišnja Kulturno-sportska manifestacija će trajati 6 dana, tačnije u periodu od 31.07. do 05.08.2017.godine, te će se koristiti tri glavne lokacije, ali će biti upriličeni sadržaji i na drugim lokacijama prigodnim za pripremljeni program.

Sam sadržaj ću vam predstaviti kroz 7 odjela.

DANI POLJOPRIVREDE, PODUZETNIŠTVA I EKOLOGIJE

  • Naime, svih šest dana će biti upriličeni Dani poljoprivrede, poduzetništva i ekologije i realizovat će se na potezu od Pošte do Main stage-a. U sklopu ovih dana svoje proizvode i svoj rad predstavit će brojni domaći poljoprivredni proizvođači, udruženja, poduzetnici, te obrtnici, a također će biti postavljen odjel za pčelarstvo te energetsku efikasnost gdje će svaki dan biti predstavljen po jedan proizvod koji zagovara modernu energiju (električno biciklo, električno auto, solarni paneli..). Važno je napomenuti da će pored izložbe biti organizovano i ETNO SELO u sklopu kojeg će biti upriličene brojne panel diskusije, radionice itd.

OTVORENJE MANIFESTACIJE

  • Na samom otvorenju manifestacije predviđeno je da ulicama grada prodefiluje preko 400 učesnika programa ali i brojni sugrađani. Tačnije u defileu će učešće uzeti oko 200 članova KUD-a koji će poslije defilea izvesti tradicionalnu smotru folklora, zatim će defilovati članovi Rudarske glazbe, polaznici obdaništa Mladost, članovi ritmičke gimnastike Pirueta, predstavnici političkog, društvenog i privrednog života u Kaknju, te na kraju kolone će biti upriličen defile konjanika konjičkog kluba Vilenjak.

KULTURA

  • Kada su u pitanju kulturni sadržaji možemo istaknuti da će biti odigrane 4 pozorišne predstave gdje izdvajamo gostovanje novih pozorišnih predstava velikana bh glumišta Josipa Pejakovića i Zijaha Sokolovića, te igranje jedne dječije predstave, a sve to pod otvorenim nebom u Parku Doma kulture. Također u Parku Doma kulture će biti upriličena i promocija romana „Čuvarkuća“ Tarika Đođića uz goste Armina Muzaferiju i Gorana Milića, a imamo potvrdu da će tom programu prisustvovati i brojni poznati književnici kao što je Abdulah Sidran i drugi. Od kulturnih sadržaja važno je još spomenuti sada već tradicionalnu likovnu koloniju i izložbu slika, zatim nešto novo a to je čitaonica na otvorenom pod nazivom „More knjiga“ gdje će svi ljubitelji čitanja moći posuditi knjigu iz biblioteke bez obzira dal’ su član ili nisu, te dobiti besplatnu kafu i osvježenje u ljetnoj bašti kafe Europa.
  • DJEČIJI SADRŽAJI

Kada su u pitanju dječiji sadržaji pored dječije pozorišne predstave bit će organizovano ljetno kino na otvorenom, zatim zabava uz Oddbodse, turnir na play station igricama na velikom kino platnu. Također, predviđeno je da se svaki dan održavaju edukativno-zabavne radionice za djecu u jutarnjim satima, te brojni sportski sadržaji.

KONCERTI

  • I ove godine smo zadržali sistem da se tokom svake noći družimo na Main stage-u uz bogate koncertne sadržaje. Također smo prednost dali našim domaćim izvođačima, pa će nas prvu noć zabavljati kakanjski SERBEZ BEND u čijem sastavu se uglavnom nalaze članovi benda Autostop i koji sviraju izvorni sevdah. Drugu noć smo priliku dali zaničkoj grupi BalkanErosi u kojoj sviraju 2 Kakanjca i evo u posljednje vrijeme kao vokal ove grupe pojavljuje se naša talentovana Kakanjka Ajna Balešić. Treća noć je rezervisana za izvorne Kakanjce. Dakle, tradicionalni koncert „Za grad koji volim“ pruži šansu svim Kakanjcima koji su izgradili svoje karijere ili su u prvim koracima, da pokažu svoj talenat i predstave se kakanjskoj publici, a tu ćemo posebno istaći nastup naših velikana Harisa Kulovića i Denijala Ahmetovića. Važno je napomenuti da će ovaj koncert voditi naša poznata glumica Aida Bukva koja će dodatno začiniti ovu noć. Četvrtu noć će nastupiti popularni Armin Dedić i Adnan Nezirov koji danas zauzimaju najveći medijski prostor ovog žanra pjevanja. I posljednja noć je rezervisana za iskusnog Mostarca Adnana Jakupovića. Dakle, za svačiji ukus po nešto.

SPORT

  • I na kraju kada je u pitanju sport, moramo se pohvaliti da će ove godine biti organizovani bogati i raznovrsni sportski sadržaji, a prednost smo dali svim sportskim kolektivima koji grade tokom cijele godine i svoju publiku ali i mlade članove za tu vrstu sporta. Tako će ove godine biti organizovan turnir u odbojci na posebnoj podlozi, te revijalna utakmica u sjedećoj odbojci, turnir u basketu, u rukometu, u stonom tenisu, u šahu, zatim će borilački sportovi (4 kluba iz Kaknja) predstaviti svoje umijeće, a bit će upriličen i boks na velikom profesionalnom ringu koji će biti smješten ispred Main stage-a. Ono što je novo ove godine jeste i to da će se ove godine organizovati street workout prezentacija i takmičenje na fitnes spravama u Parku prijateljstva. 1.ulična Utrka za žene će se također održati u užem dijelu grada gdje očekujemo veliki broj učesnica i iz drugih gradova, a utrka će se održati na relaciji Main stage, duž biciklističkom stazom do mosta kod Boračke zgrade, i povratak glavnom ulicom do Main stage-a.

DODATNO

  • Prošle godine smo imali reviju oldtimer-a a ove godine smo odlučili da prije brdsko-biciklističke utrke izložimo retro bike-ove i u toj izložbi mogu učestvovati svi Kakanjci s ciljem da svima pokažu svoje stare ljubimce na dva točka. Ono što će se odvijati mimo ove 3 pomenute lokacije, jeste i javni miting vodenih sportova tj. takmičenje u disciplinama plivanja na bazenima Sopot. Također bit će organizovan i planinarskih pohod za sve zainteresovane na relaciji Zgošća-PD Bočica-Skenderovići-Vidikovac-Zgošća.

 

Moram istaknuti da se i ove godine u suorganizaciju ove manifestacije uključio veliki broj nevladinih organizacija iz Kaknja s cilje da daju svoj doprinos, pa će evo ove godine kolektiv „Jannys ART House“ kroz četverodnevnu prezentaciju urbane kulture dodatno obogatiti ovu manifestaciju.

Statistički gledano, ove godine će se u toku 6 dana Kulturno-sportske manifestacije realizovati 40 sadržaja plus Dani poljoprivrede, poduzetništva i ekologije u sklopu kojih će se također realizovati još aktivnosti brojnih izložbi, radionica, panel diskusija itd. Za kompletnu organizaciju bit će uključeno oko 1000 članova koji će biti na usluzi svim korisnicima ovih usluga.

SAOBRAĆAJ

Izmjena režima saobraćaja će trajati od nedjelje 30.07. od 7,00 sati do subote 05.08. do 4,00 sata.

Što se tiče saobraćaja, Main stage će se početi montirati u nedjelju 30.07.2017.godine ispred TR Obala, tako da će učesnici saobraćaja već od tog dana imati postavljene saobraćajne znakove u užem dijelu grada sa putokazima za normalno funkcionisanje. Svi učesnici saobraćaja će imati zabranu saobraćanja 24h/dnevno glavnom ulicom na relaciji od TR Obala do TC Re-AL, dok će ovisno od programskog saobraćaja dolaziti do obustave saobraćaja na relaciji od skretanja za Javna preduzeća do TC Re-Al uglavnom u periodu od 17,00 do 24,00 sati. Vozila teretnog saobraćaja će već od nedjelje imati zabranu saobraćanja glavnom ulicom  na potezu od bivšeg „Njam njam-a“ do tržnog centra Re-Al pa će na toj dionici isti saobraćati na relaciji od Boračke zgrade do tržnog centra Re-Al gdje će biti promijenjen tok saobraćaja u dvosmjerni, a za sve učesnike saobraćaja će tok saobraćaja od skretanja za TC Re-Al do skretanja za JU Dom zdravlje biti promijenjen, tačnije saobraćat će se jednosmjerno u pravcu od mosta kod TC Re-Al do skretanja za JU Dom zdravlja. Ostali tok saobraćaja ostaje nepromijenjen. Molimo vozače za strpljivost i razumjevanje. Kad su u pitanju parking mjesta i o tome smo razmišljali pa će u tom periodu biti omogućeno parkirati u krug gornje direkcije ZD RMU Kakanj, na pomoćnom stadionu Rudar, u krugu garaža Centrotransa, na parking mjestu ispod stare zgrade Općine, parking mjesta ispred Doma kulture i Sportske dvorane, parking mjesta ispred Doma zdravlja, te druga mjesta mimo strogog centra grada.

Kada je u pitanju ekologija, na maloj ulici uz grad bit će postavljeno 5 česmi vode za piće. Na dvije lokacije u užem dijelu grada bit će postavljeno 6 pokretnih wc kabina. JP Vodokom će uključiti dežurne službe za čišćenje kako bismo svaki dan imali očišćene ulice od smeća. Ovom prilikom apelujem na sugrađane da im proradi svijest i da se pridržavamo osnovnih kodeksa ponašanja i da pokažemo da volimo naš grad i okolinu.

I ove godine će ljetne bašte kafića uz Main stage biti postavljene na trotoare naših ulica, dok će dječije igranice i Luna park biti smješteni na zelenoj površini duž gradskog šetališta i time će se napraviti pravi ljetni ambijent.

I na kraju kao zaključak mogu biti slobodan i kazati da su „Kakanjski dani 2017“ postali jedinstveni, originalni i za sve generacije.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci