BIOGRAFIJA

Dramski studio Kakanj je nastao 1999. godine. Pokretač i osnivač jedne od rijetkih glumačkih radionica na području Bosne i Hercegovine je tadašnja JU za kulturu i sport Kakanj, na čelu sa direktorom gospodinom Izetom Fejzovićem – današnja JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, na čelu sa direktorom gospodinom Aldinom Šljivom. Dramski studio je od tada postavio 32 predstave različitih žanrova, za djecu i odrasle, rađenih prema djelima pisaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Franscuske, Srbije, Turske.
Kroz Dramski studio prošlo je do sada preko 200 osoba: djece, srednjoškolaca, studenata i drugih građana Kaknja.

Svaku predstavu odgledalo je najmanje 2500 do 3000 gledalaca u Kaknju, a gostovanja su zabilježena u Zenici, Goraždu, Ilijašu, Vogošći, Olovu, Travniku, Živinicama, Tešnju, Brezi, Maglaju, Gornjem Vakufu, Livnu kao i na festivalu “Fedra” u Bugojnu 2011. godine.
Predstava “Smrt Omera i Merime” je gostovala na kulturno-duhovnoj manifestaciji “Dani Ajvatovice 2011”, te ostavila tako snažan dojam na glavnog oraganizatora – Muftiju travničkog, gospodina mr. Nusreta Abdibegovića – da je svečano izjavio: “Ovom predstavom je Dramski studio iz Kaknja otvorio vrata naše manifestacije u narednih deset godina.” Predstava “Bamja s faširanim u ekspres loncu” je 2011. godine bila učesnik Teatarskog festivala “Fedra” u Bugojnu.

Predstave su režirali istaknuti umjetnički radnici Iso Porović, bračni par Mugdim Avdagić i Faketa Salihbegović-Avdagić, Miroljub Mijatović, Mirza Mušija, te mladi Merima Ibranović, Mirnes Kubat i Emerin Ahmetašević

Dramski studio je izrodio i nekoliko profesionalanih glumaca. Mirza Mušija, glumac koji je završio Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, te se istakao kroz brojne uloge u sarajevskim pozorištima, filmovima i serijama, a svoje prve korake je napravio u „Dramskom studiju“ kao i Mirza Bajramović koji trenutno završava master na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Mladi Damir Čobo je 2013. godine primljen na Univerzitet Benington u Sjedinjenim Američkim državama na odjseku glume. Dramski studio sigurno ima značajnu ulogu u tome da su ovi mladi ljudi izabrali baš ovaj poziv. Sa ponosom želimo istaći sve naše članove, od kojih je većina završila visoke studije, uspješno studira ili su odlični i istaknuti učenici kakanjskih srednjih i osnovnih škola.