IFET: Danas gostovanje predstave “Mali princ” u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Podijelite:

Bosansko narodno pozorište i Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj i ove godine realiziraju 3. IFET 2017. – Internacionalni festival edukativnog teatra, u okviru kojeg je predviđeno gostovanje Kazališta slijepih i slabovidnih iz Zagreba u Kaknju i gostovanje pozorišne predstave “Mali princ” u Zenici.

Gostovanje pozorišne predstave u produkciji JU KSC Kakanj “Mali princ” koja je nastala kao rezultat rada Škole glume zakazano je danas 05.12.2017. godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, sa početkom u 14:00 sati.

Predstava se bavi dječakom, tinejdžerom, koji se pokušava uklopiti u društvo u kome živimo danas. Mali princ se tokom svoga putovanja upoznaje sa likovima koji će u konačnici formirati njegovu ličnost, nudeći mu različite ideje, pouke koje predstavljaju i životne vodilje za svaku mladu osobu.

U predstavi igraju: Irma Numanović, Armin Šolbić, Ines Delibašić, Saša Vasiljević, Emin Brkić, Ena Sikira, Hana Bjelopoljak, Amer Javoraš, Elma Kubura, Aida Vehabović, Ajla Husika, Merjem Kulović, Ema Hasagić i Mejrema Selimović .

U sklopu Internacionalnog festivala edukativnog teatra u Domu kulture Kakanj u ponedjeljak 11.12.2017. godine bit će odigrana pozorišna predstava “Ispeci pa reci” – Kazališta slijepih i slabovidnih Zagreb, sa početkom u 11:00 sati.

Ana Prolić: Ispeci, pa reci

Autori i glumci

poslovičare:
Anita Matković
Dajana Biondić
Vojin Perić

ispekli i izrekli:
tekst i režija: Ana Prolić
tekst songa: Vojin Perić
koreografija: Tamara Savićević
kostimografija i scenografija: Maša Žarnić
glazba: Nenad Kovačić
oblikovanje svjetla: Nenad Lalović

tehnička podrška: Nina Biondić, Branko Ostojić, Nikola Višić

izrada kostima: Mateja Medić/ Maša Žarnić
izrada scenografije i rekvizita: Maša Žarnić

Na 13. međunarodnom Naj,naj,naj festivalu, Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život” i predstava
Ane Prolić “Ispeci, pa reci” dobitnici su Zlatne Žar ptice, za posvećenost zajedništvu u kazališnoj igri.

O predstavi

Odlučili smo vas povesti na dug i neobičan put, na razigrano lutanje kroz misli i mudrolije naših predaka, u izreke na kojima počivaju naše današnje navike i postupci.

Pet poslovica koje najčešće susrećemo u našem svakodnevlju i njima se služimo kad hoćemo nešto definirati ili unasloviti, odjenuli smo u pet kratkih priča, te dobili kazališni kvintet bez presedana.

Tako kroz poslovicu prvu, dječicu podučavamo da Um caruje, snaga klade valja, a priču će ispričati tri seljaka, od kojih je jedan jak, drugi najjači, a treći slabašan, zbog čega su mu se druga dvojica rugala.

Druga priča nas uči da Lijepa riječ sva vrata otvara, u kojoj se glumci pretvaraju u troje razigrane djece, koja se po onoj staroj „nakon kiše dolazi sunce“, najprije posvađaju, a onda pomire i dalje igraju, kao da se ništa nije dogodilo.

Treća priča je pomalo medicinska, ali često i šire primjenjiva, jer kaže Bolje spriječiti, nego liječiti, u kojoj vidimo vrlo nestašnu, zaigranu i radoznalu djevojčicu koja neće slušati svoje roditelje, pa tek kad se razboli, pristaje primijeniti njihove savjete.

Predposlijednja priča događa se u parku, u kojem je jedna mala klupa na koju pokušava sjesti troje odraslih ljudi. Sve dok ne mare jedni za druge, ne mogu sjesti, no Gdje čeljad nije bijesna, ni kuća nije tijesna, pa kad počnu razmišljati i o drugima, udobno sjednu i hrane golubove.

U posljednjoj priči, tri vještice koje baš ne vole malu djecu, jer su razigrana, vesela, vrckava, pametna i sve naj-naj-naj, smišljaju napitak da djeci mozak postane plitak, da im tijela budu troma i da stalno ostanu doma, a da one zavladaju svijetom i igrom.
No, kako to biva Tko drugom jamu kopa, sam u nju pada, tako i vještice postaju trome i plitka mozga, jer su same probale napitak.

Svih pet priča povezano je koreografijom iz koje se vidi kako su se nekoć poslovice prenosile s koljena na koljeno, iz uha u uho i kako su putovale kroz vrijeme i došle do nas.

CILJ PREDSTAVE je pokazati mališanima narodnu mudrost i osvijestiti je u njihovim malim, mudrim glavicama.

PRECI SU NAM OSTAVILI BOGATSTVO KOJE NE SMIJEMO ZANEMARITI NITI ZABORAVITI!

JU KSC KAKANJ

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci