JU KSC Kakanj se i ove godine pridružuje manifestaciji Međunarodni dan i Evropska noć muzeja

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

JU KSC Kakanj se i ove godine planira uključiti u manifestaciju Međunarodnog dana muzeja na način da ćemo organizirati posjetu učenika historijske sekcije, OŠ Mula Mustafa Bašeskija, koju predvodi nastavnica Marija Ganibegović, muzejima u Sarajevu. Posjetit ćemo Muzej ratnog djetinstva, Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej i Muzej grada Sarajeva.

Pored upoznavanja sa bogatim zbirkama navedenih muzeja, planirana je i
aktivnost oplemenjavanja novootvorene stalne numizmatičke postavke Muzeja
Kaknja.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u BiH- 18. maj 2019.

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja u muzejima BiH održat će se u subotu 18. maja 2019. godine. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije.

Ovogodišnjom temom “Muzeji kao sredista kulture”- želi se naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, te društvenih promjena među kojima su i migracije stanovništva.

ICOM-ova podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenositelja tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja za buduće generacije.

Muzeji preuzimaju novu ulogu koju ICOM simbolično definira kroz dva ključna pojma:

a) muzeji kao mjesto susreta i umrežavanja potiče se saradničko okruzenje, multidisciplinarna saradnja, profesionalno povezivanje;
b) muzej kao centralno mjesto lokalne zajednice
gdje muzej u okviru kulturnog prostora zajednice prepoznaje vrijednost tradicije, čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini (kulturna, prirodna i tehnička) i proaktivno se odnosi prema nasljedju.
Uključivanjem u ovu manifestaciju prilika je da skrenemo pažnju na muzejske institucije u Bosni i Hercegovini te na njihov doprinos oplemenjivanju društvenog i kulturnog života vrijednostima iz prošlosti a za izgradnju bolje budućnosti.

O temi

Uloga muzeja u društvu se mijenja. Muzeji se stalno iznova pronalaze u svojoj potrazi za interaktivnijim, fleksibilnijim, prilagodljivijim i mobilnim institucijama usmjerenim na publiku u zajednici. Oni su postali kulturna čvorišta koja funkcionišu kao platforme u kojima se kreativnost kombinira sa znanjem i gdje posjetioci, takođe, mogu da stvaraju, dijele i komuniciraju.
Pored svoje osnovne misije – sakupljanja, konzervacije, komunikacije, istraživanja, izlaganja – muzeji su transformirali svoje prakse kako bi ostali bliže zajednicama kojima služe. Danas traže inovativne načine za rješavanje suvremenih društvenih pitanja i sukoba. Djelujući lokalno, muzeji također mogu zagovarati i ublažavati globalne probleme, nastojeći proaktivno odgovoriti na izazove današnjeg društva. Kao institucije u srcu društva, muzeji imaju moć uspostavljanja dijaloga između kultura, izgradnje mostova za mirniji svijet i definiranja održive budućnosti.

Kako muzeji sve više prerastaju u kulturna središta, tako pronalaze i nove načine da poštuju svoje zbirke, svoju povijest i svoje nasljeđe, stvarajući tradicije koje će imati novo značenje za buduće generacije i relevantnost za raznovrsnu suvremenu publiku na jednoj globalnoj razini. Ova transformacija, koja će imati dubok uticaj na muzejsku teoriju i praksu, takođe nas prisiljava da preispitamo vrijednost muzeja i preispitamo etičke granice koje definiraju samu prirodu našeg rada kao muzejskih profesionalaca.

Istovremeno, djelujući kao centralna tačka za zajednicu i sastavni dio globalne mreže, muzeji nude platformu za provođenje potreba lokalnih zajednica u širi globalni kontekst.

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci

Poziv na konferenciju za medije povodom predstavljanja programa KD2019

Saznajte više

Community radio „Radio OTVORENA MREŽA“ medijski pokrovitelj manifestacije “Kakanjski dani 2019”

Saznajte više

Televizija Federacije Bosne i Hercegovine ove godine će biti medijski pokrovitelj kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”

Saznajte više