„Kakanjski dani“ 2015 – Program i dešavanja u Parku Doma kulture

Podijelite:

U periodu od 3. augusta do 7. augusta 2015 godine u okviru kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani“ u JU-i za kulturu i obrazovanje realiziran je bogat i sadržajan program za sve generacije. U sklopu „Kakanjskih dana“ u ponedjeljak je odigrana predstava „Pozdravi nekog“ BNP-a Zenica, koja je planirana da se odigra u Parku Doma kulture, međutim zbog vremenskih neprilika izmještena je i uspješno odigrana u prepunoj Maloj sali Doma kulture. Predstava „Pozdravi nekog“ nastala je prema knjizi Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a u režiji Miroljuba Mijatovića.

“Svoju premijernu izvedbu je imala 25. januara ove godine, a predstavu su odigrali preko 80 puta širom Bosne i Hercegovine i regiona i osvojili vrijedne nagrade. Predstava je urađena na temelju istinitih događaja” u svojoj izjavi navodi reditelj ove predstave Miroljub Mijatović.

Uloge u predstavi tumače stariji polaznici Dramskog studija, koji su tokom dugog i intenzivnog rada na ovoj predstavi, namijenjenoj njihovim vršnjacima, susreli se sa jako osjetljivom, a pri tome aktuelnom tematikom i problematikom mladih, kada je nasilje na neki način postalo društvena norma i opšteprihvaćena pojava. Prepuštanje na milost i nemilost ulice, gubitak porodice, krova nad glavom, identiteta, maloljetnička delikvencija i (ne)snalaženje u surovoj realnosti u kojoj je devijantno ponašanje norma, samo su neke od tema koje otvara ova predstava.
Razgovarali smo sa mladom glumicom Selmom Čosić iz Zenice, koja u predstavi ima ulogu socijalnog radnika. U izjavi nam je otkrila: “Važno je osvijestiti mlade ljude o problemima maloljetnika iz Doma za nezbrinutu djecu” Selma Čosić
Ovo je prvi od mnogobrojnih sadržaja koje smo organizovali za naše građane. Svi su posjetioci napustili  Malu salu Doma kulture pod velikim dojmom onoga što su vidjeli na sceni.

Komentar na ovu predstavu dao je popularni glumac Mirza Mušija, koji nije krio svoje oduševljenje predstavom i istinski se zahvalio i čestitao mladoj ekipi predstave „Pozdravi nekog“ sa posebnim akcentom na reditelja predstave Miroljuba Mijatovića, koji je na nesvakidašnji način iskoristio pozorište kao medij koji nema samo zabavnu dimenziju nego i edukativnu. „ U današnjem vremenu totalnog otuđenja ljudi od plemenitih, humanih i mnogih drugih pozitivnih osobina ova predstava otvara mnoga bolna pitanja uzrokovana „modernim“ načinom življenja. Mladi glumci nas maestralno, emotivno, gotovo filmskim glumačkim sredstvima uvode u svijet zaboravljenih, bijesnih, fizički i mentalno zapuštenih ljudi, gdje su ljubav, pažnja i odgoj nešto o čemu oni mogu samo sanjati. Njihov životi su pretvoreni u košmare upravo zbog nedostatka ovih kategorija!“ Mirza Mušija

Drugi dan ove kulturne manifestacije protekao je uz muziku, poeziju, izložbu fotografija i na kraju završio sa predstavom „Kockasta lopta“ koja je zabavila najmlađe  pod vedrim nebom u Parku Doma kulture. Iste večeri veliku pažnju građana izazvala je izložba fotografija 3D radova autora Amera Sikire, koji se kako kaže ovom umjetnošću bavi isključivo iz hobija. Ovaj talentovani Kakanjac  je učestvovao na festivalima u Sarajevu, Splitu i Mostaru.

Istu noć u  prelijepom ambijentu Parka Doma kulture  građanima se također pružila prilika da uživaju u Noći poezije uz muziku članova AlterVal-a. Građani su zaista uživali u poeziji uz  izvornu bosansku muziku, sevdalinku, koja je sve prisutne ostavila “bez daha”.

Održana je i predstava poznatog bosanskohercegovačkog književnika Gorana Šimića pod nazivom „Kockasta lopta“ koju su radili polaznici Škole glume, a u režiji Miroljuba Mijatovića.
Priča govori o dvije planete, kockastoj i loptastoj, te njenim stanovnicima, kockastoj i loptastoj djeci koja su razdvojena zbog sukoba u prošlosti. Jednog dana dvije planete se putujući svemirom približe, te djeca prvi put saznaju jedne za druge i u njima se javlja neopisiva želja za druženjem i upoznavanjem navodno drugih i drugačijih.
Ova itekako aktuelna predstava uspjela je na  zabavan način ukazati na određene apsurdne pojave u našem društvu (“dvije škole pod jednim krovom”).
Najveća posjećenost je zabilježena u srijedu 5. augusta kada je  JU za kulturu i obrazovanje organizovala “Igre bez granica” u Parku Doma kulture.
Kroz mnoštvo zabavno-edukativnih igara  oduševljeni mališani su puna dva  sata igre i zabave  i naučili nešto novo, zahvaljujući volonterima Crvenog križa. Aktivisti Crvenog križa prezentovali su kako to izgleda imobilizacija noge, ruke, opekotina kao i mnogo drugih simulacija povreda i oboljenja.
Ogromnu pažnju izazvao je FACE PAINTING koji je radila Azra Okić iz Zenice. Face painting je posebna tehnika oslikavanja lica pomoću posebnih prirodno-kozmetičkih boja koje ne štete koži i ne uzrokuju probleme. U svega nekoliko sekundi lica mališana su pretvorena u prekrasne slike. Mališani su nestrpljivo čekali svoj red a zatim otišli zadovoljni i sretni.
Oni su takodjer imali priliku naučiti kako se to pravi grnčarija,  istražuje u arheološkoj radionici, pleše  zumba, trči u vrećama,  kao i mnogo drugih aktivnosti koje su taj dan bile u Parku Doma kulture.
Najmlađi posjetioci ispred JU-e za kulturu i obrazovanje-Muzeja Kaknja  su pokazali svoju podršku akciji #Jasam Muzej.
Direktor JU-e  za kulturu i obrazovanje Aldin Šljivo dao je svoju izjavu povodom dešavanja u Parku Doma kulture: “”Igre bez granica su zabavno-edukativni program za djecu u koji smo uključili mnoge aktiviste, prije svega prijatelje naše JU-e, mlade Alter Vala, volontere Crvenog križa, osoblje muzeja, profesore fiskulture, JU za predškolski odgoj i obrazovanje Kakanj, instruktore Zumbe… svi oni će imati svoje zaduženje da zabave, ali i poduče  djecu kroz svoje  aktivnosti.”
Ispred JU za kulturu i obrazovanje, u četvrtak 6. augusta 2015.godine organizovali smo predstavu “Krv i So”, zatim je upriličeno svečano otvorenje izložbe “Monumenti” u Muzeju Kaknja.
Kakanjska publika imala je priliku uživati u predstavi “Krv i so”,  koja je odigrana u parku Doma kulture. Idejno motivacioni pokretači predstave, ujedno i osnovna problematika mladih tuzlanskih glumaca koji su i autori teksta, predstavlja fašizam, nacizam, nacionalizam, evropske izdaje, progoni, ratovi, osvajanja, a svi sadržani u zajedničkom imenitelju: krvoproliće.
Ko smo? Gdje idemo? Odakle potičemo? Krv? So? Ljudi? Životinje? Atentati? Genocid? Slobodni ljudi? To  su samo  neka od pitanja i problema sa kojim se suočio autorski tim predstave. U predstavi imate priliku gledati dva mlada tuzlanska glumca Rusmira Krdžalića i Mirzu Salihovića. Muziku potpisuju Dženan Jusufović, prof.spec. i Senad Nurkanović.
“Predstava je jako dobro prihvaćena na svim područjima Bosne i Hercegovine, pa čak i u Republici Srpskoj, gdje nije bilo lahko i jednostavno igrati zbog tematike koju predstava obrađuje”. Mladi glumac Rusmir Krdžalić naglasio je da korjen Bosne i Hercegovine ne potiče ni od Turaka ni od Austrougara nego od stećaka i bosanske kraljevske dinastije.
Nakon ove predstave, oni koji nisu znali, naučili su, a oni koji su znali, stekli su sasvim novi pogled na historiju Bosne i Hercegovine.
Istog dana upriličeno je svečano otvorenje izložbe “Monumenti” u Muzeju Kaknja. Izložba sadržava prikaz spomenika u procesu izgradnje države Jugoslavije kroz fotografiju. Uloga spomenika je da slavi uspomenu na specifičan događaj ili ličnost iz prošlosti da bi se politički stvorili popustljivi koncepti identiteta u sadašnjosti. Dok ovi koncepti identiteta mogu podijeliti narode i podstaći nasilje, oni takođe mogu imati pomirljivo dejstvo i voditi ka formiranju zajednica. Sa izložbom MonuMenti, forum ZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX vijeka. S obzirom na njihovu ulogu, spomenici čine idealna sredstva za predstavljanje tih procesa na interesantan način. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju “osvježavanje” političkih koncepata identiteta i prema tome “važni su za identitet” kao i uspostavljanje novih spomenika. Stoga je bitno da izložba MonuMENTI ne prikaže samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje. Bitno je naglasiti da će građani imati priliku posjetiti Muzej Kaknja u narednim danima i imati priliku da pogledaju izložbu “Monumenti” tačnije do 21.08.2015.
Posljednji dan ove manifestacije obilježen je komedijom “Šmizle-ženski bend”-Gradsko Kazalište mladih Vitez. Planirano je da se predstava odigra u Parku Doma kulture, međutim zbog vremenskih neprilika predstava “Šmizle-ženski bend” odigrala se u Velikoj sali Doma kulture.
Riječ je o jednoj izuzetno duhovitoj i zreloj predstavi sa snažnom feminističkom notom, za jedno amatersko kazalište iz Bosne i Hercegovine, sa veoma talentiranim i usklađenim ansamblom, koji na gostovanja ide bez ekipe iza scene, što njihovu izvedbu čini još impresivnijom.
U predstavi glume Berna Mišković, Ana Maroš, Mirna Matković, Ivona Matošević, Franka Matić, Antonela Lukić, Lorena Lukić i Petar Pejović. Autor teksta je Miroljub Nedović, režiju i adaptaciju potpisuje Bruno Grebenar. Grafičku pripremu plakata uradio je Borislav Sučić, a izvršni producent predstave je Ivan Sajević.
Radnja predstave je smještena u lokal “Mali raj”, staru kafanu na ivici propasti čija se vlasnica odlučuje da zajedno sa svojom kumom osnuje ženski bend. Tada počinju zaplet i glavna zabava za gledaoce, šest potpuno različitih tipova i karaktera – od bivše robijašice do kafanske pjevačice, od trostruko razvedene žene do samohrane majke dvoje djece, od zlostavljane supruge do mlade, urbane djevojke. Ove suprotnosti dovode do mnoštva komičnih situacija, osvježavajućih i inovativnih šala.
Mlada glumica iz predstave “Šmizle-ženski bend” Ivona Matošević predstavila nam se i ukratko nam ispričala svoja očekivanja vezana za predstavu.
“Moje ime je Ivona Matošević, dolazim iz Viteza, imam 17 godina. Član sam gradskog kazališta mladih 7 godina. Iza sebe imamo veliki niz predstava i nagrada. Učestvovali smo na mnogim festivalima. Ne očekujem veliki broj ljudi, zbog kiše očekujem da dođe 5 ljudi pa da za njih izvedemo predstavu jednako kvalitetno kao što bismo to učinili za prepunu salu”
Kakanjsku publiku nije spriječila kiša da dođe i pogleda ovu  predstavu, te je nagradi  gromoglasnim i dugotrajnim aplauzom. Na samom kraju uspjeli smo ponovo obradovati naše najmlađe uspješnom organizacijom projekcije crtanog filma na otvorenom, odnosno u Parku Doma kulture.
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje Kakanj je itekako uzela učešće u organizaciji znatnog dijela programa ovogodišnje manifestacije “ Kakanjski dani”. Zadovoljni smo kvalitetom raznovrsnog programa, koji se mahom odvijao u prelijepom Parku Doma kulture, koji smo za ovu priliku obogatili improvizovanom scenom i kafe-barom. Dokaz da je ova inovacija pun pogodak jeste ogromna posjećenost svim našim programima. Posjetitelji gore navedenih aktivnosti nisu krili oduševljenje, što nama daje podstrek da iduće godine još više unaprijedimo naš repertoar u kvalitativnom smislu. Zahvaljujemo se svim građanima koji su uspjeli prepoznati naš trud, zbog kojih je sve ovo i organizovano i nadamo se da će imati povjerenja u nas i sljedeće godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci