“KAKANJSKI DANI 2016.”: DA PONOVIMO GRADIVO

Podijelite:

Ovogodišnja Kulturno-sportska manifestacija “Kakanjski dani 2016” održana je u  periodu od 1. do 6. augusta 2016. godine. Svih šest dana ove manifestacije građani Kaknja mogli su uživati u brojnim, interesantnim i atraktivnim događajima za sve uzraste i generacije.

Održani su koncerti na kojima su glavne zvijezde bili naši Kakanjci koji su Kakanj predstavljali na mnogobrojnim takmičenjima i koji su još jednom učinili da budemo ponosni na njih. U programu su učestvovali Amar Jašarspahić Gile, Denial Ahmetović, Emir Aličković vokal iz “Lapsus band-a”, Alen Čišija, Adin Šolbić, Ajna Balešić, Ana Marija Tomić, Martina Jozinović, Edis Merdić, Ajla Silajdžić, Emina Bajtarević, Sarah Mioć, Ermin Kubat, Adi Begić, Vesna Tomičić, Mirza Kordić i AlterVal bend. Pored njih, angažovali smo i mladog Ibru Bublina i Fatmira Sulejmanija, pružili smo priliku i domaćim dizajnericama da ponosno predstave svoje modne kreacije tako da su građani imali priliku vidjeti kreacije Nadine Kovač, Nermine Jašarspahić, Minele Podgorica, Deniz Nadžaković i Mevlide Huskić. Ovom prilikom im se iskreno zahvaljujemo jer su svojim učešćem svi zajedno obogatili program Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2016.”

Prvog dana Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2015“ u gradskoj jezgri Kaknja otvoreni su Dani organske proizvodnje, Dani meda,  izložba rukotvorina i suvenira kao i mnoge druge izložbe koje su bile otvorene za javnost pet dana a svoje proizvode predstavilo je oko 30 poduzetnika.

Ukoliko ste se malo izmakli iz gradske jezgre mogli ste naići na sjajnu prirodu i divan novoizgrađeni Park prijateljstva u kome su se i održavale skoro sve sportske aktivnosti a u kome su redovno odzvanjali smijeh, navijanje, radost, jednom riječju duh mladosti. U Parku prijateljstva kod zgrade pošte održani su mnogobrojni turniri koji su bili izuzetno dobro posjećeni a  od kojih posebno izdvajamo turnir iz odbojke, rukometa i basketa, potom paintball turnir koji je bio dobro posjećen, zatim izdvajamo adrenalinski park i rapid nogomet u kojima su zadovoljstvo pronašli naši najmlađi. U foajeu Doma kulture održan je i turnir u stonom tenisu.

Zbog lošeg vremena i kiše već prvog dana manifestacije primorani smo da svečani defile kulturno-umjetničkih društava i defile Rudarske glazbe odgodimo a smotru i zvanično otvorenje održimo u Domu kulture gdje je nastup imalo preko 210 učesnika. Nakon smotre u Domu kulture vrijeme se popravilo te je svečani defile kulturno-umjetničkih društava i Rudarske glazbe ipak održan kroz ulice Kaknja sa svim našim gostima i građanima. Sve je to duh Kaknja! Ne smijemo nikako zaboraviti napomenuti da smo imali i uličnu trku kao podršku za Amela Tuku pod nazivom “Trka za Amela na 800 m”.

Na ljetnoj sceni u Parku Doma kulture održane su predstave “Američki san”, “Pustolovine veselog lutka nešutka”, “Derviš i smrt” zatim smo imali priliku u ugodnom ambijentu Parka Doma kulture slušati nevjerovatnog Abdulaha Sidrana te je upriličena i “Noć muzike i poezije”.

Održan je  i koncert pod nazivom “O ljubavi” sa AlerVal bendom gdje su građani mogli uživati u bogatom repertoaru ovog benda ali i u druženju uz poeziju i film na otvorenom. Upriličeno je i otvorenje muzejske izložbe “Kakanj kroz vrijeme” u Parku Doma kulture, gdje su gosti kroz fotografije imali priliku vidjeti razvoj našeg grada odnosno kako je Kakanj izgledao nekad a kako izgleda sad.

Mnogo atraktivnih događaja veže nas za ovogodišnju Kulturno-sporsku manifestaciju “Kakanjski dani 2016.” koja je imala i sjajan nastup mažuretkinja iz Čapljine.

Posljednje večeri ovogodišnjih Kakanjskih dana kroz centar grada prodefilovala su dva duhačka orkestra, kakanjski i zenički, a sa jednim i drugima nastupile su mažoretkinje iz Čapljine. Mada u Kaknju postoji duhački orkestar Rudarske glazbe još od 1952. godine, u hronikama ovog mjesta nije zabilježeno niti da je bilo smotri duhačkih orkestara niti da je bilo nastupa mažoretkinja.

I za kraj ovog divnog putovanja ostavili smo reviju Oldtimera za sve ljubitelje starih automobil, vozila su bila izložena u gradskoj jezgri našeg grada. Izloženi oldtajmeri, restauratosrko su djelo njihovih vlasnika. Raritet među izloženim automobilima bilo je vozilo, replika automobila, u kojem je 1914. godine izvršen atentat u Sarajevu, na prijestolonasljednika Austrougarske monarhije Ferdinanda.

Pored izlagača, vlasnika automobila iz Sarajeva, svoje stare ljubimce pokazali su i vlasnici iz Tešnja, Kiseljaka i Zenice.

Poslije izložbe vlasnici oldtajmera su organizovali vožnju ulicom Alije Izetbegovića i Ulicom branilaca, do parkinga Kulturno sportskog centra, nakon čega je u prostorijama Doma kulture organizovano druženje.

Bio je ovo ujedno i posljednji događaj organizovan u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2016.”.

U jednoj od izjava načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra naglasio je da će naredne godine Kulturno-sportska manifestacija “Kakanjski dani” trajati 10 dana jer za to postoji interes, a mi se svakako slažemo i radujemo se narednoj još boljoj i još bogatijoj Kulturno-sportskoj manifestaciji.

Zahvaljujemo se svim posjetiocima naših sadržaja, učesnicima, partnerima, volonterima a posebno se zahvaljujemo kakanjskim medijima koji su ove godine uložili ogroman trud i propatili sve naše sadržaje.

U nastavku pogledajte fotogaleriju kako biste se prisjetili svih događaja koji su organizovani u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2016.”

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Posljedni članci