Kakanjski dani 2017: Koncert SERBEZ BEND „Izvorni sevdah“  

Podijelite:

„SERBEZ BEND“ (turc. Slobodno,bez straha,sigurno) je nastao iz želje da se originalni oblik izvođenja bosanske sevdalinke i komponovane narodne pjesme u duhu sevdaha, sačuva i predstavi mlađim generacijama.

U današnje vrijeme veliki broj izvođača sevdalinke u raznim muzičkim žanrovima od jazza do pop muzike, u raznim „prekrajanjima“ aranžmana i korištenjem elektronskih i neuobičajenih muzičkih instrumenata, traže put do slušalaca, pogotovo mladih.

„Serbez bend“ izvodi sevdalinke u originalnim aranžmanima, pisanim za orkestarsko izvođenje u svom najjednostavnijem obliku, kako se nekada sviralo i pjevalo, odnosno kako su te pjesme donosili velikani sevdaha, Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Nada Mamula, Zekerijah Đezić, Himzo Polovina i mnogi drugi. U repertoaru „Serbez benda“ nađu se i evergeeni, instrumentale, zabavna muzika, starogradske pjesme i narodna muzika.Turbo folk ne sviraju.

Odsvirali su niz koncerata u gradovima BiH, Hrvatske i Austrije, a zapaženu saradnju su ostvarili sa Bošnjačkom nacionalnom zajednicom grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Članovi „Serbez benda“ su muzičari sa dugogodišnjim muzičkim iskustvom, vrhunski instrumentalisti i vokalni solisti, iz raznih gradova BiH, koji su okupljeni oko zajedničke ideje čuvanja izvornosti naše muzičke baštine.

Sa nama će se prvu noć 31.07.2017. godine Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2017“ na Main stage-u sa početkom u 20:30 sati družiti profesor Suad Pašić  –  Paja, klarinet i saksofon, iz Visokog, harmonikaš Hajrudin Hadžimehmedagić –  Pogorelić iz Visokog,  jedini ljevoruki harmonikaš na prostorima bivše države, gitarista Damirko Huskić, osnivač najpopularnijeg benda „Autostop“, basista Jadranko Huskić –  Reksi, takođe član „Autostopa“.

Na sceni će im se pridružiti violinistica Lejla Piljević iz Sarajeva, članica Sarajevske filharmonije i osnivač orkestra „No Ordinary Balkan Sound“.

Pozivamo građane da u velikom broju dođu kako bi uživali na koncertu SERBEZ BENDA!

Vidimo se!

 

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci