Kakanjski dani 2017: Koncert SERBEZ BEND „Izvorni sevdah“

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

„SERBEZ BEND“ (turc. Slobodno,bez straha,sigurno) je nastao iz želje da se originalni oblik izvođenja bosanske sevdalinke i komponovane narodne pjesme u duhu sevdaha, sačuva i predstavi mlađim generacijama.

U današnje vrijeme veliki broj izvođača sevdalinke u raznim muzičkim žanrovima od jazza do pop muzike, u raznim „prekrajanjima“ aranžmana i korištenjem elektronskih i neuobičajenih muzičkih instrumenata, traže put do slušalaca, pogotovo mladih.

„Serbez bend“ izvodi sevdalinke u originalnim aranžmanima, pisanim za orkestarsko izvođenje u svom najjednostavnijem obliku, kako se nekada sviralo i pjevalo, odnosno kako su te pjesme donosili velikani sevdaha, Safet Isović, Zaim Imamović, Zehra Deović, Nada Mamula, Zekerijah Đezić, Himzo Polovina i mnogi drugi. U repertoaru „Serbez benda“ nađu se i evergeeni, instrumentale, zabavna muzika, starogradske pjesme i narodna muzika.Turbo folk ne sviraju.

Odsvirali su niz koncerata u gradovima BiH, Hrvatske i Austrije, a zapaženu saradnju su ostvarili sa Bošnjačkom nacionalnom zajednicom grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Članovi „Serbez benda“ su muzičari sa dugogodišnjim muzičkim iskustvom, vrhunski instrumentalisti i vokalni solisti, iz raznih gradova BiH, koji su okupljeni oko zajedničke ideje čuvanja izvornosti naše muzičke baštine.

Sa nama će se prvu noć 31.07.2017. godine Kulturno-sportske manifestacije „Kakanjski dani 2017“ na Main stage-u sa početkom u 20:30 sati družiti profesor Suad Pašić  –  Paja, klarinet i saksofon, iz Visokog, harmonikaš Hajrudin Hadžimehmedagić –  Pogorelić iz Visokog,  jedini ljevoruki harmonikaš na prostorima bivše države, gitarista Damirko Huskić, osnivač najpopularnijeg benda „Autostop“, basista Jadranko Huskić –  Reksi, takođe član „Autostopa“.

Na sceni će im se pridružiti violinistica Lejla Piljević iz Sarajeva, članica Sarajevske filharmonije i osnivač orkestra „No Ordinary Balkan Sound“.

Pozivamo građane da u velikom broju dođu kako bi uživali na koncertu SERBEZ BENDA!

Vidimo se!

 

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci

Prijavni rok za II ciklus kurseva počinje od 06. jula

Saznajte više

Konkretni koraci ka obogaćivanju turističke ponude na Ponijerima

Saznajte više

Izvještaj nakon odigranih utakmica Biznis lige za četvrtak 04.06.2020.

Saznajte više