Kakanjski dani 2017: Replika prijestolne stolice na različitim lokacijama za vrijeme manifestacije

Podijelite:

JU KSC Kakanj trenutno radi na pripremi zabavnih sadržaja koji će biti izloženi i prezentovani za vrijeme Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017”! Jedan od atraktivnih sadržaja je i prijestolna stolica ručne izrade koja će biti postavljena na različitim lokacijama u našem gradu kako bi našim posjetiocima ili prolaznicima poslužila za fotografisanje ali i da skrene pažnju na historiju BiH.

OPIS:
Prijestolna stolica je službena ili svečana stolica na kojoj sjedi vladar tokom javnih dešavanja ili ceremonija; jedan je od znakova vladarskog dostojanstva. Pod istim značenjem koriste se riječi: prijesto, prijestolje, tron i karakteristika su vlasti koja proizilazi iz kraljevskog naslova.

Grb na stolici pripada srednjovjekovnoj vladarskoj dinastiji Kotromanića. Grb vladajuće dinastije Kotromanić je ujedno predstavljao i grb srednjovjekovne Bosne, od doba njenih banova i kraljeva do 1463. godine: štit plave boje, koji je na pola podijeljen srebrnom dijagonalnom gredom, u čijem se lijevom i desnom polju nalaze po tri zlatna ljiljana, sve nadvišeno viteškom glavom sa plaštom ili krunom Kotromanića. Ljiljan na grbu dinastije je ljiljan koji je specifičan za Bosnu – „Lilium bosniacum“.

MATERIJAL IZRADE: drvo

NAČIN IZRADE: rezbarenje

VRIJEME IZRADE: juli, 2017. godine

IZVOĐAČ: JU KSC Kakanj

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Posljedni članci