Kakanjski dani 2017: Street workout prezentacija i takmičenje

Podijelite:

Obavještavamo građane da će u sklopu Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani 2017” biti upriličena prezentacija “Streetworkout” i takmičenje u srijedu 02.08. sa početkom u 18:00 sati u Parku prijateljstva.

Prijave se mogu izvršiti na broj telefona 032/771-920 ili u prostorijama JU KSC Kakanj svaki radni dan od 07:30 do 15:30 sati, a najkasnije do utorka 01.08.2017. godine. Za prva tri mjesta u obje discipline obezbijeđene su nagrade i priznanja.

Street workout je specifičan način treniranja u kojemu se kao opterećenje koristi vlastita masa tijela pri čemu se prkosi samoj gravitaciji. Sa takvim načinom vježbanja možemo postići iznimno visoku razinu motoričkih sposobnosti poput snage, koordinacije, izdržljivosti, preciznosti, brzine fleksibilnoti i dr., te razviti veću mišićnu masu.

Vježbe sa vlastitom težinom su u osnovi složene vježbe kojima je karakteristika da u isto vrijeme radi više mišićnih grupa, a mogu  se izvoditi svugdje što je jedna od glavnih osobina, jer nije potrebna nikakva dodatna oprema. Zahvaljujući mnogim inicijativama postoje izgrađeni parkovi namjenjeni upravo za Street workout koji vam pružaju sve što je potrebno za obaviti kvalitetan trening.

STREET WORKOUT – FREE STYLE

Free style relativno je nov način vježbanja koji u sebi objedinjuje elemente gimnastike sa bazičnim vježbama, a sve zajedno ukomponovano u jedan slobodan stil to postaje atraktivno i mnogo zabavnije od klasičnog vježbanja.

Glavna osobina ove metode vježbanja je što nema granica, jer iz svake vježbe može izaći još teža vježba, a kad se svemu doda i improvizacija, raznolikosti vježbi nema kraja. Osim toga besplatan je, iznimno učinkovit i atraktivan.

Prezentacija ove discipline će se organizovati u saradnji sa našim prijateljima iz Zenice i Bihaća, kao i prezentacija proizvoda naših sponzora iz Sarajeva. Takmičarski dio će se odnositi na bazične vježbe a to su: propadanje na razboju sa vlastitom težinom i dizanje na vratilu (široki hvat), također sa vlastitom težinom.

TAKMIČENJE: STREET WORKOUT – POWER COMPETITION

 1. BAR DIPS COMPETITION (TAKMIČENJE U PROPADANJU NA RAZBOJU)

U takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani pojedinci, bez obzira na godine,a takmičari će biti uvršteni u jednu kategoriju, bez ograničenja. Propadanje na razboju  se radi po principu:

 • početni/gornji položaj sa ispruženim rukama,
 • spuštanje u donji položaj dok ramena ne prođu ispod visine laktova i povratak u početni položaj,
 • nije dozvoljeno zadržavanje u gornjem položaju duže od dvije sekunde,
 • svaki takmičar ima pravo na dva pokušaja,
 • pobjednik je takmičar koji napravi najveći broj pravilno izvedenih ponavljanja.
 1. PULL UPS COMPETITION (TAKMIČENJE U DIZANJU NA VRATILU-ŠIROKI HVAT)

U takmičenju mogu učestvovati svi zainteresovani pojedinci, bez obzira na godine, a takmičari će biti uvršteni u jednu kategoriju, bez ograničenja. Dizanje na vratilu se radi po principu:

 • početni/donji položaj sa opruženim rukama,
 • dizanje u gornji položaj dok brada ne prođe šipku i povratak u početni položaj,
 • nije dozvoljeno zadržavanje u donjem položaju duže od dvije sekunde, kao ni trzanje pri pokušaju dizanja u gornji položaj,
 • svaki takmičar ima pravo na dva pokušaja,
 • pobjednik je takmičar koji napravi najveći broj pravilno izvedenih ponavljanja.

 

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci