Muzej Kaknja i ove godine organizuje aktivnosti povodom obilježavanja 11.jula

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj svake godine na prigodan način obilježi 11. Juli i pošalje poruku ohrabrenja preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima svih Kakanjaca imaju posebno mjesto. Kakanj već dugi niz godina organizuje šetnju za Srebrenicu, a organizuju se i kolone pješaka. Prošle godine JU KSC Kakanj organizovala je promociju Fotomonografije i izložbe fotografija „Srebrenički put pakla u sklopu obilježavanja 11. Jula i promociju knjige Dževe Avdić pod nazivom „Moj osmijeh je moja osveta“.

Ove godine JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja povodom obilježavanja 11.jula organizuje nekoliko aktivnosti. Izdvajamo projekat pod nazivom “Genocid na karti” autora Mugdima Cvrlje.

Genocid na karti naziv je projekta koji je pokrenuo diplomirani ekonomista iz Kaknja Mugdim Cvrljo, a ima za cilj prikazati dešavanja u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine. On je izradio topografsku kartu sa prikazom lokacija stradanja Srebreničana u tom periodu kao i masovnih grobnica.

Cilj mu je, kako kaže, ostaviti trag iza sebe i dati doprinos očuvanju sjećanja na jedini presuđeni genocid u BiH tokom protekle agresije, a o kome trebaju učiti i mlađe generacije.

Pored navedenog bit će upriličeno obraćanje i kratak historijski osvrt kustosa Muzeja Kaknja sa posebnim akcentom na Srebrenicu. Svi prisutni će imati priliku da pogledaju reorganizovanu postavku „Kakanj u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992- 1995“ nakon čega će pogledati i „Srebrenički arhiv“.

Također bit će prikazan dokumentarni film „Behar“ Tarika Hodžića o Srebrenici, dok će se u Parku Doma kulture prenositi cjelodnevni program BHRT uživo iz Srebrenice.

Dokumentarni film “Behar” je bio Hodžićeva intimna želja da ovim filmom “vrati ljude u život”. Trajanje filma iznosi 11 minuta i 7 sekundi, dužina filma odgovara datumu genocida (11/07). ‘Behar’ je dokumentarno-igrani kratki film koji je u toku prošlogodišnjeg SFF-a premijerno prikazan javnosti.

Tarik Hodžić je redatelj i bh. dokumentarca koji je vidio svijet ”Scream For Me Sarajevo”. Scenarista i režiser filma je Tarik Hodžić, direktor produkcijske kuće “Prime Time” je Adnan Ćuhara, a direktor fotografije je Mustafa Mustafić.

U programu povodom obilježavanja 11.jula učestvuje i Kakanjka Belma Šišić maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković” koja će izvesti recital “Srebrenica u mojim očima” koji je sama napisala.

Navedene aktivnosti će biti realizovane 11.jula 2018. godine sa početkom u 11:00 sati.

JU KSC KAKANj

 

 

Podijelite:

Posljedni članci