MUZEJ KAKNJA: Posjetili smo Muniru Hadžić, Ševalu Avdispahić i Nezira Čaluka koji posjeduju vrijedne eksponate za etnološku zbirku

Podijelite:

U srijedu 24.01.2018. godine uposlenice JU KSC Kakanj – Muzej Kaknja prema službenoj dužnosti posjetile su gospodina Nezira Čaluka nastanjenog u selu Obre, te gospođu Muniru Hadžić iz sela Vehabi u svrhu otkupa eksponata. Eksponati koji su nam ponuđeni na otkup stari su oko 70 godina, a spadaju u etnološku zbirku. Predmeti koji su u relativno dobrom stanju poput mašine singerice, sahana sa poklopcem, seta ručnog rada (zar za prozore, nadstoljnjak i jagija) ponuđeni su na otkup Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj. Prema riječima vlasnika eksponati su porodično naslijeđe i korišteni su u domaćinstvu.

Munira Hadžić i Ševala Avdispahić od svojih mladalačkih dana pokazivale su interes za ručne radove i izradu istih.
Ova posjeta iskorištena je kako bi se osoblje Muzeja Kaknja dodatno upoznalo sa raznim tehnikama kao što su: narodni vez, vez brojem, zlatovez, vez na leakrilu i i heklanje.

Kod gospodina Nezira Čaluka  postoje dva eksponata koja pripadaju etnološkoj zbirci a to su: plug – poljoprivredna sprava kojom se obrađuje (ore) tlo, usitnjavanje i poravnavanje zemlje nakon sjetve i trgovačka vaga sa tasovima.

Gospodin Čaluk i gospođa Hadžić pozvali su osoblje Muzeja Kaknja kako bi ponudili vrijedne eksponate ali prvenstveno kako bi nas upoznali sa svojim radom te da se upotpuni etnološka zbirka u muzeju.

Muzej Kaknja redovno vrši otkup eksponata koji su od važnosti za očuvanje kulturno-historijske baštine, ali isto tako mnogobrojni građani vrijedne eksponate poklone u muzej jer smatraju da je to najbolje mjesto za čuvanje uspomena na nekadašnji način života.

Nakon što se izvrši procjena eksponata Muzej Kaknja će otkupiti one koji su potrebni za bogaćenje etnološke zbirke.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci