Muzej Kaknja povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice organizovao nekoliko aktivnosti

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj svake godine na prigodan način obilježi 11. Juli i pošalje poruku ohrabrenja preživjelim žrtvama genocida, a posebno srebreničkim majkama koje u srcima svih Kakanjaca imaju posebno mjesto. Kakanj već dugi niz godina organizuje šetnju za Srebrenicu, a organizuju se i kolone pješaka. Prošle godine JU KSC Kakanj organizovala je promociju Fotomonografije i izložbe fotografija „Srebrenički put pakla u sklopu obilježavanja 11. Jula i promociju knjige Dževe Avdić pod nazivom „Moj osmijeh je moja osveta“.

Ove godine JU KSC Kakanj – odjeljenje Muzej Kaknja povodom obilježavanja 11.jula organizovala je nekoliko aktivnosti. Izdvajamo projekat pod nazivom “Genocid na karti” autora Mugdima Cvrlje.

Genocid na karti naziv je projekta koji je pokrenuo diplomirani ekonomista iz Kaknja Mugdim Cvrljo, a ima za cilj prikazati dešavanja u Srebrenici i oko nje u julu 1995. godine. On je izradio topografsku kartu sa prikazom lokacija stradanja Srebreničana u tom periodu kao i masovnih grobnica.

Cilj mu je, kako kaže, ostaviti trag iza sebe i dati doprinos očuvanju sjećanja na jedini presuđeni genocid u BiH tokom protekle agresije, a o kome trebaju učiti i mlađe generacije.

Pored navedenog upriličeno je obraćanje i kratak historijski osvrt kustosa Muzeja Kaknja sa posebnim akcentom na Srebrenicu. Svi prisutni su imali priliku da pogledaju reorganizovanu postavku „Kakanj u odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992- 1995“.

Također, prikazan je i dokumentarni film „Behar“ Tarika Hodžića o Srebrenici. U Parku Doma kulture prenosi se cjelodnevni program BHRT uživo iz Srebrenice.

Dokumentarni film “Behar” je bio Hodžićeva intimna želja da ovim filmom “vrati ljude u život”. Trajanje filma iznosi 11 minuta i 7 sekundi, dužina filma odgovara datumu genocida (11/07). ‘Behar’ je dokumentarno-igrani kratki film koji je u toku prošlogodišnjeg SFF-a premijerno prikazan javnosti. Program koji je realizovao Muzej Kaknja počeo je u 11:07h.

U programu povodom obilježavanja 11.jula učestvovala je i Kakanjka Belma Šišić maturantica OŠ “Hamdija Kreševljaković” koja je izvela recital “Srebrenica u mojim očima” koji je sama napisala.

JU KSC KAKANj

 

 

Podijelite:

Posljedni članci