Muzej Kaknja; Velika posjećenost na otvorenju izložbe „Tragovima prošlosti“

Podijelite:

Danas je u Muzeju Kaknja u 11:00 sati otvorena izložba „Tragovima prošlosti“ autorice mr. Ajle Sejfuli, kustosa/arheologa iz Travnika. Na naše veliko zadovoljstvo zabilježena je velika posjećenost u Muzeju Kaknja.

Naši sugrađani, od najmlađih do najstarijih dali su podršku izložbi koja svakako zaslužuje veliku pozornost. Autorica izložbe Ajla Sejfuli svojim radom ukazala je na značaj bogate prošlosti Travnika i okoline te ukazala na značaj kulturno-historijskog naslijeđa kojeg uslijed nemarnog odnosa ima sve manje. Kroz panoe i prateće tekstove, crteže i pokretni arheološki materijal prezentirala je lokalitete počevši od mlađeg kamenog doba pa sve do osmanskog perioda s posebnim naglaskom na rezultate istraživanja koja su provedena u protekle četiri godine.

U svojoj izjavi direktor JU za kulturu i obrazovanje Kakanj Aldin Šljivo naveo je: „Trudimo se da našim sugrađanima i sugrađankama pružimo brojne muzejske izložbe u cilju stvaranja kritičke mase tj. zaljubljenika muzeja. Osnovni cilj je da naši građani shvate da na ovo mjesto dolaze posjetioci iz mnogih krajeva BiH ali i šire i da je ovo ustvari ogledalo kulture u Kaknju. Sve je to još na skromnom osnovu ali bitno je da to sugrađani prepoznaju i da se polako bude i počnu osjećati ovaj Muzej kao svoje mjesto za izlaganje bitnih činjenica koje govore o kulturno-historijskom naslijeđu Kaknja. Mi uporedo prikupljamo vrijedne eksponate za koje ćemo napraviti vlastitu izložbu i obogatiti naš fundus. Postoji zainteresovanost i od strane udruženja koji žele da doniraju svoje eksponate i prezentuju ih mlađim generacijama. Sve nas to raduje, a posebno činjenica da konstantno imamo posjete različitog uzrasta i da smo za šest mjeseci postojanja već stekli jedan ozbiljan rejting u ovoj oblasti poslovanja“.

IMG_1008

 

 

 

 

 

Svi posjetioci su iskazali svoje zadovoljstvo ponuđenim sadržajem izložbe „Tragovima prošlosti“. Ovom prilikom zahvaljujemo se svim sugrađanima koji su svojim prisustvom uveličali otvorenje pomenute izložbe i pozivamo druge sugrađane koji nisu prisustvovali izložbi da posjete Muzej u narednih mjesec dana kako bi se uvjerili u vrijednost ove izložbe.

 

Podijelite:

Posljedni članci