Muzika koja je oplemenila djecu i roditelje

Podijelite:

Muzika koja je oplemenila djecu i roditelje
Latif Moćević, muzičar, umjetnik u izgradnji edukativnih i zabavnih sadržaja za djecu, večeras je na Centralnoj bini Kaknjskih dana izveo koncert Mravko Travko, kojim je kroz muziku oplemenio sve prisutne i djecu i roditelje
„Koncert mi se baš dopao. Fino. Bio je baš zanimljiv.Puno smo plesali. Bilo je, baš, puno pjevanja. Bilo je jako zanimljivo“. Ovo su riječi jedne malene djevojčice zabilježene poslije koncerta Mravko Travko. Rekla nam je da je njeno ime Iman i to su iskrene dječije riječi, u koje nema sumnje, jer djeca govore istinito i ono što misle. Smatrali smo da je priču sa ovog koncerta najbolje početi baš ovim mišljenjem malemne Iman.
Večeras je Latif Moćević na Centralnoj pozornici Kaknjskih dana nastupio dva puta. Prvo, sa koncertom za malu raju „Mravko Travko“, a kasnije i koncertom „Melodija za Kakanj“. Nastup za djecu bio je pun pogotak. Veliki broj djece i roditelja uživali su u izvedbama koje je maestralno svojim bezgraničnim pjevačkim sposobnostima donosio Latif Moćević. Djeca su interaktivno uzvraćala i učestvovala u koncertu svojim plesom, rukicama, nogicama, svojim pjevanjem Mravka Travka, Vjeverice te stihova o dobroti među djecom i ljudima.
Poruke Koncerta
Poruke koje je Latif uputio tokom koncerta se svode na tri savjeta. Djeci da slušaju roditelje i da budu djeca koja sve dijele i materijalno i ono što nije materijalno. Poruka i za velike i za male je da na bilo koji način ne budemo uzrok za bilo šta ružno. U skladu sa ovim porukama Latif je večeras pozvao i sve roditelje da se uključe u pomoć prikupljanja sredstva za izgradnju malih porodičnih domova, za djecu bez roditelja, a riječ je o projektu kojeg vodi organizacija Hope and Homes for children čije i ambasador dobre volje.
Evo šta o večerašnjem nastupu u Kaknju kaže ovaj mladi bh. kantautor:
– Ovo izvođenje nazivamo Koncert Mravko Travko i to je jako bitno za ovaj projekat jer se nadam da će već ove jeseni u Kaknju igrati i pozorišna predstava Mravko Travko. U toj predstavi djeca će saznati i čuti šta se desilo Mravku pa je postao tako raspjevan i rasplesan mrav. Drago mi je što se naša turneja nastavila u Kaknju i što su koliko vidim zadovoljna i djeca i roditelji. Nama je i najdraže kada ovo što radimo djeca i roditelji prihvate kao svoje.Drago mi je i što smo pozvani na Kakanjske dane jer nam je cilj da nastupamo širom Bosne i Hercegovine i da donesemo, ali i sa druge strane od publike osjetimo, pozitivnu energiju nasuprot poplave pjesama i tekstova koji možda naraušavaju i naše ljudsko dostojanstvo. Na ovakvim manifestacijama i danima kulture mi pokušavamo da vratimo muzičko dostojanstvo. Muzika treba biti nešto što nas oplemenjuje, kao što je oplemenila i nas i djecu na ovom koncertu.
Ne razbijajmo dječiji san i ideju o Mravku Travku
Pitali samo Latifa, ko je večeras nastupao tokom Koncerta, jer smo vidjeli potpuno izgaranje na sceni, tri lika koji su napravili fantastičnu interakciju sa publikom. Evo šta je rekao:
– Večeras sam igrao sam sebe. Mravko je jednostavno mrav koji dođe iz mravinjaka i za nas pleše. Mravka je znači igrao mrav. Dječačića je igrao Mravkić Travkić. To su imena lica koja su odigrala i otpjevala ovaj koncert. Ne smijemo djeci razbijati njihov san i ideju o Mravku Travku koji je u ovoj predstavi stvari lik.
Latif nam je rako i kako je nastala predstava Mravko Travko:
– Predstava je nastala tako što je sve krenulo od priča koje je moja supruga pisala našem sinu.Iz tih priča su se razvile pjesmice koje smo mi, bez očekivanja da će od toga nastajati koncerti , komponovali, snimili i objavili. U jednom kratkomm, periodu to je prošlo put od slikovnice do koncerata i konačno do pozorišne predstave. Takav scenarij nismo očekivali ali nam je drago da su to prihvatila i djeca i roditelji.Ovu priču nastavljamo i na jesen očekujemo novi CD.Nadam se da će biti u pola dobro kao ovo.
Latif ima posebnu misiju
Pošto je publika večeras zaista uživala pitali smo i našu sugrađanku Šemsu Gađun, koja u u kaknjskom vrtiću, za predškolsku djecu radi punih 35 godina, pošto je podigla i odgajala veliki broj kakanjskih mališana, šta misli o Koncertu i Latifu Moćeviću:
– Večerašnji koncert Latifa Moćevića bio je pun pogodak za kaknjsku malu raju.Ovakvih događaja za malu populaciju nikada nije dovoljno i treba ih još više. Hvala organizatprima, hvala Načelniku Općine, hvala Organizacionom odboru. Vrlo dobro mi je poznat rad Latifa Moćevića i pratim šta prirema ali i šta radi za djecu bez roditeljskog staranja. Mislim da Latif ima jednu misiju na ovom zemaljskom svijetu, a to je da ujedinjuje djecu, da se druže i ostave navike koje nisu dobre ni mladima ni starijima.
JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci