Najava: Promocija knjige poezije “Našli smo jedno drugo” u Muzeju Kaknja

Podijelite:

Obavještavamo građane da će u četvrtak 1. februara 2024. godine biti održana promocija knjige poezije “Našli smo jedno drugo” autorice Edite I. Dautović u Muzeju Kaknja, sa početkom u 19:00 sati.

Zbirkom “Našli smo jedno drugo” Edita želi da pokrene čitaoce na samopromišljanje i traženje ljepote u malim stvarima. Njene pjesme nose poruku nade, hrabrosti i ljubavi te pozivaju čitaoce da žive život punim plućima, sanjaju svoje snove i teže ka njihovom ostvarenju.

Mr Edita I. Dautović rođena je 1978. godine u Prijepolju. Objavila je zbirku poezije „Čula” (2002), poeme “Ofelijine suze” (2010) i „Saga o Pavi i Ahmetu” (2019). Autorka je i urednica trojezične antologije “Pjesnička svitanja” (2022) i zbirke pjesama “Našli smo jedno drugo” (2023). Dobitnica je brojnih nagrada za književni rad. Priznata kao zavičajna pjesnikinja, dvostruka je dobitnica nagrade za poeziju na manifestaciji: “Pjesnici sa Lima o Limu”, za pjesmu: “Grad” 2009. godine i “Našli smo jedno drugo” 2010. godine, od Centra za djelatnosti kulture “Vojislav Bulatović – Strunjo”, Bijelo Polje.
Poezija Edite I. Dautović zastupljena je u crnogorskim zbornicima i antologijama savremene književnosti. Također, radovi su objavljivani na raznim online platformama i časopisima. Bavi se naučnim i istraživačkim radom. Poema “Ofelijine suze” i „Saga o Pavi i Ahmetu” prevedena je na više stranih jezika. Pjesma “Pjesnikinja” uvrštena je u čitanci za VII razred osnovne škole, za nastavu na bosanskom jeziku (odobrenoj od strane) Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova. U pripremi je knjiga pripovjedaka „Snovi”. Edita je osnovnu i srednju školu završila u svom rodnom gradu, dok je dalje školovanje nastavila u Podgorici i Beogradu, gdje je stekla zvanje ekonomistkinje i magistrice studija iz oblasti ekonomije – smjer preduzetništvo i menadžment. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžmenta i projekt menadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Idejna tvorkinja i osnivačica portala www.preduzetnica.me. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo.

Pozivamo sve ljubitelje poezije da nam se pridruže u Muzeju Kaknja!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci