NAJAVLJUJEMO S PONOSOM: U narednih mjesec dana četiri premijere pozorišnih predstava JU KSC Kakanj

Podijelite:

JU KSC Kakanj nakon vrijednog rada proteklih nekoliko mjeseci spremno dočekuje premijere pozorišnih predstava u vlasitoj produkciji i koprodukiji. Radi se o četiri pozorišne predstave i to profesionalna predstava Dramskog studija pod nazivom “Emigranti”, potom dvije pozorišne predstave koje nastaju kao rezultat rada Škole glume “Dr. Doolittle” (mlađa grupa) i “Čudni događaji u noći muzeja” (starija grupa). JU KSC Kakanj je uspostavila saradnju sa STŠ “Kemal Kapetanović” kojoj ustupljuje svoj prostor i sve uslove za održavanje proba za predstavu “Gospođa ministarka”. Producent predstave “Gospođa ministarka” je STŠ “Kemal Kapetanović” a koproducent JU KSC Kakanj.

Svi polaznici i učenici se pripremaju tako što čitaju tekst i vježbaju zajedno kako bi što bolje savladali nove izazove koje donose nove predstave.

Premijera predstave “Emigranti” zakazana je za 20.april 2018. godine u Domu kulture Kakanj. Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju. Mrožekov tekst bavi se životom dvojice emigranata, intelektualca i fizičkog radnika, koje je sudbina dovela u Zapadnu Evropu i koji svoju emigrantsku sudbinu dijele u podrumskoj sobi. I jedan I drugi su se tu našli u potrazi za onim što nisu imali u domovini, jedan u želji da zaradi novac kojim će obezbijediti bolji život za sebe I porodicu, a drugi u potrazi za slobodom koju nije imao u svojoj zemlji.

Premijera predstave “Dr. Doolittle” zakazana je za 07.05.2018. godine u Domu kulture Kakanj.

Radnja predstave se dešava u engleskoj mjesto Puddleby on the Marsh na kojoj živi doktor medicine John Dolittle sa sestrom Sarah. Bio je ugledan član društva, na ulici bi ga svi pozdravljali, čak bi mu i psi i vrane prilazili. Bilo je to zato što je doktor jako volio životinje i kod kuće imao puni ljubimaca: zlatne ribice, patke, bijele miševe, zečeve, vjevericu, kravu, konja, kokoši, golubove i mnoge druge. Od ostalih ljudi razlikovalo ga je to što doktor Dolittle nije mario za novac i više je volio društvo napuštenih i bolesnih životinja nego vlastitih sugrađana. Tekst govori o njegovim pustolovinama, događajima i susretima po cijelom svijetu, te pronalasku mirnog i bezbrižnog života, zahvaljući ljubavlju prema životinjama.

Uloge u predstavi igrati će, polaznici Mlađe grupe “Škole glume” : Hamza Berbić, Lamija Đokić, Amna Fejzović, Majra Čatić, Ena Delibašić, Delila Šolbić, Sajra Brkić, Katarina Lučić, Melika Haračić, Zehra Šehić, Fatih Haračić, Sara Vehab, Kerim Kadrić, Lejla Sikira i Asja Trako.

Starija grupa radi na novoj predstavi koja se zove “Čudni događaji u noći muzeja” – grupa autora. Adaptaciju za pomenutu predstavu uradio je Miroljub Mijatović. U predstavi igraju: Amer Javoraš, Edna Brkić, Emin Brkić, Armin Šolbić, Ena Sikira, Ines Delibašić, Saša Vasiljević, Hana Bjelopoljak, Aida Vehabović, Elna Kubura i Merjem Kulović.

Premijera je zakazana za 27.04.2018. godine u Domu kulture Kakanj, a predpremijera je zakazana za 18.04.2018. godine na FSDS u Konjicu.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci