OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI

Podijelite:

Obavještavamo građane da će JU KSC Kakanj povodom obilježavanja godišnjice tragedije u Srebrenici upriličiti izložbu fotografija pod nazivom “Potočarske sjene” u ponedjeljak 11.07.2016. godine,  sa početkom u 21:00 sat.

Fotografije će se prikazivati na video zidu ispred Muzeja Kaknja, a riječ je o fotografijama koje su nastale u protekle tri godine, u Srebrenici i Memorijalnom centru u Potočarima. Autor je kroz četrdesetak fotografija prikazao posljedice genocida koji su prije dvadeset godina počinile srpske snage nad Bošnjacima tada zaštićene zone Srebrenica. „Potočarske sjene“ otkrivaju svu bol kroz koji je prošao narod Podrinja nakon preživljenog genocida.

Velija Hasanbegović je umjetnik sa izrazito istančanim osjećajima, podjednako posvećen izboru teme i njenoj realizaciji. U njegovim radovima umjetnost se prikazuje kao gotovo savršena sinteza estetike i etike.

Velija Hasanbegović rođen je 1976. u Foči. Odrastao je u Višegradu, kojeg napušta 1992. godine nakon što je kao šesnaestogodišnjak zajedno sa bratom i ocem preživio strijeljanje na obali jezera Perućac. Osamnaest godina poslije, 2010. godine smogao je snage i vratio se na isto mjesto. Nastala je potresna foto priča „Drina/Perućac“ kao svjedočanstvo o zločinu i ljudskim naporima da se pronađu žrtve na dnu jezera Perućac i sahrane na dostojanstven, ljudski način.

Njegove fotografske priče uvijek sadržavaju snažna upozorenja o tome da živimo u vremenu u kojem je revolucionarno djelo ostati čovjekom. Hasanbegović je radio kao oficijelni fotograf Festivala MESS, a saradnik je i Sarajevskog ratnog teatra (SARTR). Izlagao je samostalno i učestvovao u zajedničkim izložbama u BiH i u svijetu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUPUBiH).

Živi i radi u Sarajevu gdje trenutno obavlja dužnost urednika fotografije u časopisu STAV.

JU KSC KAKANJ

 

Podijelite:

Posljedni članci