Održan Međunarodni festival dječijeg folklora

Podijelite:

Na centralnoj pozornici Kakanjskih dana završen je Međunarodni dječiji festival folklora, kojeg u BiH organizira Udruženje za djecu i mlade Nominativ iz Sarajeva, a u Kaknju su to uradili uz svesrdnu podršku Općine Kakanj i JU KSC Kakanj
Općina Kakaknj, Javna ustanova Kulturno sportski Centar Kakanj i Udruženje za djecu i mlade “Nominativ” sa Ilidže pripremili su i organizovali Deveti, a u Kaknju prvi međunarodni dječiji festival folkolra Kakanj 2018., u kojem su učestvovale folklorne skupine i društva iz devet država.
Međunarodni festival folkolra je održan u okviru Kulturno sportske manifestacije Kakanjski dani 2018. To je ustvari centralni događaj prvog dana ove tradicionalne manifestacije koja je počela svečanim defileom učesnika festivala, ali i učesnika svih ostalih članova udruženja i organizacija koje imaju svoje programe u okviru Kaknjskih dana.
Na međunarodnom dječijem festivalu nastupili su: KUD „Fadil Dogdibegović-Dikan“ (Bosna i Hercegovina)., Folk dance Ensemble „Txorimalok Soinu Taldea“ Irun (Baskija-Španija), Folk dance Ensemble „Inegol Halk EgitimFolklor Ekibi“ Bursa (Turska), Children folk group „Vartašik“ Krupina (Slovačka), Folklorna skupina „BOBOVAC“ Čatići-Kakanj, Folk dance Ensemble „Krasno Solyshko“ (Rusija), Folk Dance Group „Kankalin“ Hodmezovasarhel (Mađarska), Kulturnoumjetničko društvo „Frankopan-Remete“ Zagreb (Hrvatska), Ansambl igara i pjesama „Kakanj“ Kakanj (Bosna i Hercegovina), Folk dance Ensemble: „Zvezditca“ Dimitrovgrad (Bugarska), Folk Dance Group: H.O.I. of Loannina (Grčka).
Tokom nastupa folklornih grupa, tačno u 21,00 sat, iznad Centralne pozornice zabblistale su vatrometne zvijezdice. U različitim geometrijskim oblicima vatromet je oduševio nekoliko hiljada posjetilaca, ali su oduševila i kulturno umjetnička društava koji su u toku večeri predstaviti tradicionalne igre iz svojih zemalja.
Iz Udruženja za djecu i mlade “Nominativ” istakli su posebnu zahvalnost načelniku Općine Kakanj Nerminu Mandri, svim uposlenicima Općine Kakanj i JU KSC Kakanj. Festival dječijeg folklora se nastavlja nastupom na Ljetnoj pozornici Ilidža, a nastavlaju se i Kakanjski dani. Drugog dana, u nedjelju na centralnoj pozornici je koncert za djecu „Mravko Travko“ u izvedbi Latifa Moćevića.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci