Održan press u podrumu Doma kulture – U petak premijera predstave “Emigranti”

Podijelite:

Danas je upriličena konferencija za medije povodom premijere još jedne profesionalne pozorišne predstave u produkciji JU KSC Kakanj. U pitanju je predstava koja se zove “Emigranti” koja će premijerno biti odigrana u petak 20.04.2018. godine u velikoj sali Doma kulture Kakanj, sa početkom u 19:30 sati.

Budući da se radnja predstava odigrava u podrumu, na neobičan i kreativan način upriličena je današnja konferencija za medije u podrumskim prostorijama Doma kulture. Razlog je bio da se pošalje što jača poruka o pomenutoj pozorišnoj predstavi koja se bavi aktuelnim problemom u svijetu.

Predstava na ljudski i autentičan način obrađuje temu odlaska i napuštanja rodne zemlje, koja danas uveliko muči Bosnu i Hercegovinu.

Učesnici današnje konferencije za medije bili su dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo, režiser predstave Hari Šečić, glumci Mirza Mušija i Mirza Bajramović.

Medijima se prvo obratio dir. Aldin Šljivo koji je pozdravivši sve prisutne objasnio razlog održavanja današnje konferencije baš u podrumu Doma kulture te govorio o produkciji predstave. “Od toliko prostorija koje posjeduje JU KSC Kakanj kojima upravlja i koje održava mi smo se baš odlučili za podrumske prostorije kako bismo dočarali mjesto radnje u predstavi budući da se odvija u podrumu i da je to mjesto na kojem nažalost borave mnogobrojni emigranti. Predstava “Emigranti” je šesta po redu profesionalna predstava u produkciji JU KSC Kakanj i 44. po redu predstava Dramskog studija. Ovo je predstava za koju smo prvi put angažovali profesionalnog redatelja i time smo podigli produkciju na viši nivo. Ove godine koristimo vlastiti kadar tako da su uloge dobili naši glumi Mirza Mušija i Mirza Bajramović, dok su se za vizuelni identitet i efekte predstave pobrinuli također uposlenici JU KSC Kakanj. Plan nam je da predstava živi i bude prihvaćena od publike kao što je to slučaj sa predstavom “Ludilo udvoje” koja je imala dva izvođenja u Kaknju zatim je gostovala u Ilijašu, Brezi, Konjicu, Zenici, Zavidovićima itd.”, naveo je u izjavi za medije dir. JU KSC Kakanj Aldin Šljivo.

Režiser Hari Šečić u svom obraćanju medijima naveo je sljedeće: “Drama ‘’Emigranti’’ poljskog pisca Slavomira Mrožeka spada u red klasika moderne evropske drame, a njena aktuelnost je veoma primjetna u današnjem svijetu, naročito u našem okruženju. Smatram da će publika prepoznati vrijednost drame i pitanja kojima se predstava bavi, kao i aktuelnosti značaj iz naše današnje perspektive. Ljudi sa ovih prostora već decenijama odlaze na Zapad da rade, a nerijetko u prošlosti i zbog neslaganja sa političkim sistemom. Ipak pitanje je šta je krajnji motiv i cilj toga, i do koje mjere smo spremni žrtvovati svoje dostojanstvo u takvoj situaciji. Mislim da su kakanjski glumci Mušija i Bajramović odličan izbor za ove likove, a sama predstava sadrži niz komičnih situacija tako da ne sumnjam da će publika uživati u izvedbi” zaključio je Šečić.

Glumac Mirza Bajramović na konferenciji za medije naveo je “U predstavi “Emigranti” igram ulogu lika koji se zove XX, to je standardni bauštelac, osoba koja napusti svoju porodicu, napusti svoju državu i ode vani kako bi radio, zaradio i sa tim stečenim kapitalom vratio svojoj domovini. Zarađeni kapital koristi kako bi napravio kuću, kupio automobil i sve druge materijalne stvari. Kroz proces rada na predstavi došao sam do zaključka da smo svi mi pomalo taj lik XX bez obzira da li bili negdje vani ili ostali ovdje”.

Glumac Mirza Mušija prisutnim medijima naveo je sljedeće “U predstavi “Emigranti” igram ulogu lika AA, to je jedan intelektualac koji živi u Njemačkoj. On traži satisfakciju duhovne prirode i slobodu. Njegov problem je što traži pojam slobode i pronalazi način kako da da univerzalni prilog kulturi kroz neko djelo. Njegov cimer je zapravo njegov predmet istraživanja i kroz njega pronalazi način kako se može održavati sistem koji dehumanizira čovjeka. On je čovjek koji je žrtvovao mnogo toga zbog tog djela koji bi pomogao čovječanstvu. Njemu nedostaje porodica, nedostaju mu djeca, živi u tom podrumu, a nekad je bio profesor imao je svoju katedru, djela, novac i sve to je žrtvovao zarad slobode.”

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci