Održana debata u Muzeju Kaknja

Podijelite:

U ponedjeljak 26.oktobra u prostorijama Muzeja Kaknja održana je debata povodom godišnjice smrti bosanske kraljice Katarine Kosača-Kotromanić. U debati su učestvovali učenici iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i OŠ „15. april“. Kroz debatne teme „Život, lik i djelo kraljice Katarine“ i „Legenda o dinastiji Kotromanića i Bobovac kao njihova prijestolnica“, ukazano je na značaj ličnosti bosanske kraljice Katarine a sve u svrhu građenja vlastitog identiteta, budući da je Bobovac prijestolnica koja historijski gravira današnjem području općine Kakanj.
Pobijedila je ekipa iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ na čelu sa predstavnicom tima Merimom Đokić koja je izjavila: „Naša debata bila je izvrsno iskustvo da proširimo svoje vještine i da naučimo mnogo toga. Tema debate je bila kraljica Katarina Kosača i legenda o dinastiji Kotromanića kao tema naše potivničke ekipe. Zahvaljujem se JU za kulturu i obrazovanje Kakanj na pruženoj prilici da poboljšamo svoj rad, da iznesemo znanje od naše nastavnice historije koja nas je pripremila za današnju debatu“.
U svojoj izjavi nastavnik Ekrem Gačić je rekao sljedeće: „ Zadovoljan sam znanjem koje su pokazali učenici iz moje škole. Drago mi je što smo se upoznali sa učenicima iz druge škole, razmijenili mišljenja i naučili nešto novo. Kao nastavnik historije ističem značaj ove teme, bitno je da ne zaboravimo svoju prošlost i svoju historiju. Smatram da narod koji nema svoju prošlost odnosno historiju nema ni svoju budućnost. Mi imamo svoju jako bogatu historiju, kulturne  spomenike, kulturnu baštinu to trebamo njegovati i ne smijemo zaboraviti“

Učenici i nastavnici iskazali su svoje zadovoljstvo ovakvim projektima u Muzeju Kaknja sa željom da slične projekte i debate realiziramo što češće.

IMG_1306

 

IMG_1301

IMG_1296

 

Podijelite:

Posljedni članci