Povodom Međunarodnog dana pismenosti održana radionica u Muzeju Kaknja; Obilježen Međunarodni dan pismenosti

Podijelite:

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou.Bez obzira na to kako definiramo pismenost, potrebno je naglasiti da je ona samo jedan od segmenata cjeloživotnog učenja i kao takva jedan je od preduvjeta za stvaranje društva znanja, razvoja tolerancije, multikulturalnosti i, u konačnici, uspješnije sudjelovanje na tržištu rada.

Učešće u radionici Muzeja Kaknja uzeli su polaznici Škole glume i mališani iz vrtića „Pčelica“ i time dali svoj doprinos u podizanju svijesti našoj javnosti o izvanrednoj vrijednosti pisane riječi i potrebi da se promovira pismeno društvo. U Muzeju Kaknja najmlađi su dočekani sa več spremnim programom. Socijalni pedagog je vodio radionicu sa djecom, pisali su, crtali, igrali mnoge edukativne igrice, također su se takmičili u igrama znanja a za najbolje takmičare osigurane su i posebne nagrade. Smatramo da je važno nastaviti i proširiti raspravu o razumijevanju pojma pismenosti i načina na koji se pismenost definira.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za sticanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje ovim putem se zahvaljuje mališanima što su nas posjetili i time doprinijeli razvoju podizanja svijesti o pismenosti. Nadamo se da ste danas uspjeli naučiti nešto novo i pri tome se lijepo zabaviti.

Podijelite:

Posljedni članci