Povodom Međunarodnog dana pismenosti održana radionica u Muzeju Kaknja; Obilježen Međunarodni dan pismenosti

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

UNESCO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou.Bez obzira na to kako definiramo pismenost, potrebno je naglasiti da je ona samo jedan od segmenata cjeloživotnog učenja i kao takva jedan je od preduvjeta za stvaranje društva znanja, razvoja tolerancije, multikulturalnosti i, u konačnici, uspješnije sudjelovanje na tržištu rada.

Učešće u radionici Muzeja Kaknja uzeli su polaznici Škole glume i mališani iz vrtića „Pčelica“ i time dali svoj doprinos u podizanju svijesti našoj javnosti o izvanrednoj vrijednosti pisane riječi i potrebi da se promovira pismeno društvo. U Muzeju Kaknja najmlađi su dočekani sa več spremnim programom. Socijalni pedagog je vodio radionicu sa djecom, pisali su, crtali, igrali mnoge edukativne igrice, također su se takmičili u igrama znanja a za najbolje takmičare osigurane su i posebne nagrade. Smatramo da je važno nastaviti i proširiti raspravu o razumijevanju pojma pismenosti i načina na koji se pismenost definira.

Pismenost je jedno od temeljnih ljudskih prava. Obuhvaćeno je pravom na obrazovanje te predstavlja temelj za sticanje znanja, osoban razvoj pojedinca te napredak društva u kojem živimo. Razne međunarodne organizacije nastoje obilježavanjem ovog dana potaknuti djecu i mlade da otkriju radost čitanja i učenja te da se ostvari njihovo pravo na obrazovanje u zemljama širom svijeta.
Javna ustanova za kulturu i obrazovanje ovim putem se zahvaljuje mališanima što su nas posjetili i time doprinijeli razvoju podizanja svijesti o pismenosti. Nadamo se da ste danas uspjeli naučiti nešto novo i pri tome se lijepo zabaviti.

Podijelite:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Posljedni članci