Povodom obilježavanja manifestacije Međunarodnog dana muzeja otvorena izložba radova korisnika Dnevnog centra u Muzeju Kaknja – Kruna projekta “Inkluzivni tvoj i moj muzej”

Podijelite:

Muzej Kaknja se kao i prethodnih godina uključuje u obilježavanje manifestacije Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja. Povodom obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana/Evropske noći muzeja danas je u Muzeju Kaknja upriličeno otvaranje izložbe radova korisnika Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Dobrinja.

Prisutnima se na samom početku svečanosti otvaranja izložbe obratila direktorica Dnevnog centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Meldina Ugarak koja je uručila prigodan poklon dir. JU KSC Kakanj Aldinu Šljivi u znak zahvalnosti za sve aktivnosti koje su realizovane u JU KSC Kakanj. Nakon toga uslijedilo je i obraćanje dir JU KSC Kakanj, te otvaranje izložbe od strane korisnika Centra sa riječima „IZLOŽBA JE OTVORENA“. 

Dir. Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Dobrinja Meldina Ugarak se zahvalila Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj zbog uključivanja u projekat “Inkluzivni tvoj i moj muzej”. “Ovo je jedan veliki iskorak za buduće projekte koji će na neki način stvarati određene standarde i veće ciljeve. Mi ćemo u konačnici biti uzor svima u Bosni i Hercegovini” navela je prilikom obraćanja prisutnima. U ime JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Dobrinja direktorica je donijela novu kolekciju koju su korisnici iz Dnevnog centra napravili, radi se o lutkicama narodne nošnje koje manifestuju rad korisnika, a koje su potom uručene direktoru JU KSC Kakanj Aldinu Šljivi.

Prilikom svog obraćanja dir. Aldin Šljivo također se zahvalio na veoma dobroj saradnji sa Centrom i pozdravio sve prisutne. “Hvala svima koji su izdvojili vrijeme da dođu na ovu izložbu, hvala osoblju Dnevnog centra i hvala korisnicima koji su uključeni u projekat “Inkluzivni tvoj i moj muzej”. Pomenuti projekat je trajao sedam mjeseci, svakako da je ovo jedan veliki iskorak ne samo za našu Ustanovu nego za kompletnu našu Općinu budući da širimo djelatnosti, uključujemo druge ljude u sam muzej koji je dio svih nas. Sve aktivnosti koje su organizovane u JU KSC Kakanj kroz ovaj projekat bile su prepune emocija, djeca su uživala ali i mi smo uživali kroz sve aktivnosti koje smo sprovodili. Nadam se da će biti prilike da ponovo sarađujemo kako kroz muzej tako i kroz pozorište”, naveo je Aldin Šljivo.

Radovi na izložbi su u potpunosti djelo korisnika centra nastali kroz projektne aktivnosti i interaktivne radionice, koje su realizirane u zajedničkoj saradnji JU KSC Kakanj, Naučno arheološkog društva iz Sarajeva i JU „Dnevnog centra Dobrinja“.

Zajednički cilj je bio premošćivanje stereotipa i uključivanje kako korisnika Centra tako i lokalne zajednice u aktivnosti koje će povećati svijest o različitostima koje iziskuju prilagodbu i poštovanje.

Obilježavanje 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja (ICOM). Uloga manifestacije je promocija muzeja kroz aktivnosti na preporučenu temu kojom se želi povećati vidljivost tih kulturnih institucija i naglasiti važnost njihove uloge u služenju zajednici i njenom razvoju.

 

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci