PREDAVAČI NA JAVNOJ TRIBINI ISPUNILI OČEKIVANJA PUBLIKE

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj je u utorak 12.04.2016. godine organizovala tribinu na temu „Zgošćanski stećak-simbol grada Kaknja“ povodom Dana općine Kakanj i Dana Armije RBiH  u prostorijama Muzeja Kaknja. Gosti predavači na javnoj tribini bili su: prof. dr. emeritus Enver Imamović, mr.sci. Lidija Fekeža-Martinović kustos arheolog, mr. Ajla Sejfuli kustos arheolog i mr. arheologije Adisa Lepić.

Dio ovog projekta je i postavljanje „Vremenske crte Kaknja“ koja sadrži ilustracije, fotografije i skice sa popratnim kraćim tekstom. Vremenska crta je osmišljena u photoshopu i sadrži osnovne informacije od neolitskog do osmanskog perioda. Ovim smo dobili jedan kraći pregled, kroz arheološki materijal, onoga što se na ovom mjestu dešavalo i što je postojalo vijekovima unazad. Ovaj sistem će olakšat svim posjetiteljima muzeja bolje, jasnije i efikasnije razumijevanje prošlosti ovog kraja.

Aldin Šljivo

U svom uvodnom obraćanju, gostima je poželio dobrodošlicu direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Aldin Šljivo, te iskazao zadovoljstvo zbog velikog odziva javnosti na javnu tribinu i naglasio da je ovo samo početak aktivnosti koje slijede.

Magistrica arheologije Adisa Lepić u svojoj izjavi navela je: Muzej Kaknja je u ovom trenutku najmlađa muzejska institucija koja djeluje na području Bosne i Hercegovine. Kako su aktivnosti u ovom muzeju započele prije nešto više od godinu dana, zaista svi njegovi uposlenici i stanovništvo općine Kakanj trebaju da budu ponosni na svoj muzej. U proteklih godinu dana u ovom muzeju sprovele su se mnoge aktivnosti od privremenih i stalnih postavki, edukativno-zabavnih radionica, javnih tribina i okruglih stolova do svakodnevnog rada muzejskih uposlenica, prikupljanja predmeta kao muzejskih eksponata, popisa i inventarisanja istih. Dovoljno je samo reći da ovaj muzej i ova Javna ustanova već služe kao svijetli primjeri drugim općinama u Bosni i Hercegovini, kao npr. u Goraždu gdje je u planu osnivanje muzejske ustanove u čemu se nadam da će i uspjeti.
Javna tribina pod nazivom „Zgošćanski stećak-simbol grada Kaknja“ je bila jedna u nizu aktivnosti projekta „Susret sa lokalnim kulturnim naslijeđem Kaknja“. Prvenstveno, cilj nam je bio da o zgoćanskim stećcima i o Zgošći govorimo iz Kaknja, iz mjesta gdje je taj kultrnohistorijski spomenik pronađen još 1891. godine. Naši predavači danas su bili istaknuti i ugledni stručnjaci iz područja arheologije i historije a koji su se na neki način bavili izučavanjem i arheološkm istraživanjem ove teme. Nastojali smo da svim našim gostima, koji su došli danas, ponudimo kvalitetno i stručno predavanje o njihovoj prošlosti. Na kraju želim da se zahvalim JU Kulturno-sportski centar Kakanj, Muzeju Kaknja kao i općini Kakanj na realizaciji i podršci ovom projektu i čestitam vam Dan općine.”

12472302_821647481273818_7072377003553136363_nGospođa Lidija Fekeža-Martinović istakla je važnost ovakvih tribina i navodi da je javna tribina na temu „Zgošćanski stećak-simbol grada Kaknja“ odlična stvar pohvalivši publiku koja je bila veoma zainteresovana za ovu temu i koja je zaista uživala u izlaganjima gostiju predavača. “Javne tribine treba sve češće da se organizuju i populariziraju tako što će se izabrati neka jako zanimljiva tema. Ovo je tek jedan početak, mislim da se treba izabrati neka veoma zanimljiva tema koja bi javnost najviše zanimala, istakla je mr.sci. Lidija Fekeža-Martinović kustos arheolog.

12974459_821648427940390_3388325606701628269_n

“Učestvovala sam na javnoj tribini na temu „Zgošćanski stećak-simbol grada Kaknja“ kao gost izlagač gdje sam prezentirala rezulatate arheoloških istraživanja koje smo vršili 2015. godine. Moje kolege su govorile o istraživanjima 2010. i 2012. godine kada je pronađen čuveni pečatni prsten sa ljiljanom, dok je prof. dr. emeritus Enver Imamović govorio općenito o Kaknju i okolini u periodu srednjeg vijeka, o značaju Bobovca i njegovom povezanošću sa nekropolom u Zgošći na kojoj je pronađen veliki broj grobova i grobnih nalaza koji se sada nalaze u Muzeju”, kazala je u izjavi Ajla Sejfuli kustos i arheolog.

12998730_821647997940433_1041387880972427814_n

Nakon večerašnje tribine koja je održana u Muzeju Kaknja povodom Dana općine Kakanj vrlo je velika impresija zbog velikog broja posjetilaca svih generacija. Kako sam mogao primjetiti svi su se veoma ugodno osjećali i ja sam sa užitkom izlagao na tribini. Posebno bih istakao ovu zgradu namjenski građenu za muzej i zaista je ovo lijep primjer kako lokalne tj. mjesne vlasti pokazuju interes i znaju cijeniti šta znači kultura i šta znači kulturna edukacija stanovništva. Na ovakav način zbog onih koji su pristustvovali na javnoj tribini  sutra će mnogi doći na predavanja i izložbe,  to je onaj put i jamstvo da se naš narod upozna sa svojim nacionalnim blagom s kojim se treba ponositi. Javna tribinina se veoma uspješno odvila i rado cu se i naredni put odazvati pozivu da učestvujem”, kazao je u izjavi prof. dr. emeritus Enver Imamović.

naslovna

Želimo se zahvaliti svim gostima koji su posjetili Muzej Kaknja kako bi prisustvovali na javnoj tribini i svakako da ste dobrodošli na sve naše zajedničke aktivnosti.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci