PREMIJERA PREDSTAVE „HASANAGINICA“ U REŽIJI MIRZE MUŠIJE

Podijelite:

Hasanaginica_A2_CMYK_300DPI_3mm_Bleed(1)

JU za kulturu i obrazovanje Kakanj vas poziva na premijerno izvođenje predstave Dramskog studija „Hasanaginica“ autora Alije Isakovića  u srijedu 23. decembra, sa početkom od 19:00 sati u velikoj  sali Doma kulture.

Reditelj predstave Mirza Mušija nam je otkrio razloge postavke ove drame te je izjavio:

 „Hasanaginica“ je itekako aktuelna, zato smo  mi u Dramskom studiju  odlučili da postavimo ovu dramu, autora Alije Isakovića na scenu našeg Doma kulture u Kaknju. Ono što smo htjeli apostofirati u ovoj postavci je značaj porodice i pogubnost rasturanja iste, pogotovo kad znamo poražavajuće statističke podatke o povećanom procentu broja  razvoda brakova u BiH. Svjesni smo da težina tog problema nije ista u ono vrijeme, kada je društvo bilo izrazito patrijarhalno i kad su obrasci ponašanja bili drugačiji od današnjih, ali smo takođe svjesni da bol i posljedice koji osjete djeca, porodica, društvo i u konačnici čitava država su univerzalni i da se uzrocima ovih problema treba ozbiljno baviti kako na individualnom, tako i na institucionalnom nivou.

Pred nama je bila teška zadaća, s obzirom da je glumačka ekipa izrazito mlada i da iskustveno nisu mogli dosegnuti tananost problematike koju smo obrađivali. Međutim, njihov glumački dar, predani rad i nesebično zalaganje su premostili sve ove prepreke i učinili ovaj kreativni proces posebnim, a mene kao reditelja predstave zahvalnim što mogu dati svoj skromni doprinos u kulturnom oplemenjivanju našeg društva“.

Mladu, talentovanu i vrijednu glumačku ekipu čine: Ena Sikira, Ahmed Kubat, Saša Vasiljević, Harisa Bjelopoljak, Ilda Đokić, Ines Delibašić, Elma Kubura, Edna Brkić, Mia Marković, Amer Javoraš, Lejla Mehanović, Aida Vehabović i Tarik Kubat.

Asistent režije, dramski umjetnik Mirza Bajramović poručuje da kakanjska pozorišna scena ne treba brinuti za budućnost.

JU za kulturu i obrazovanje Kakanj/Press

Podijelite:

Posljedni članci