Premijera predstave “Kamenje” u Kaknju

Podijelite:

Druga profesionalna predstava domaće produkcije JU za kulturu i obrazovanje Kakanj.


Kao dio programskih aktivnosti JU za kulturu i obrazovanje Kakanj u koprodukciji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, 13. aprila u Domu Kulture realizirala je premijeru predstave „Kamenje“ u Domu kulture. Predstavu je prema tekstu Tom Lycos i Stefo Nantsou režirao Miroljub Mijatović. Uloge tumače: Zlatan Školjić (kao dječak Bojan i kao Inspektor Rusko) i Mirza Bajramović (kao dječak Ljutko, Inspektor Vinko), te glas iz Off-a Sabina Kulenović. Producenti su: Hazim Begagić i Aldin Šljivo. Adaptaciju teksta potpisao je Hasan Džafić.

Predstava „Kamenje“ govori o maloljetničkom i vršnjačkom nasilju, ispituje uzroke i posljedice takvog ponašanja kod mladih, koje nerijetko proizilazi upravo od nerazumijevanja od strane okoline, premalog ili nekvalitetnog razgovora sa djecom, a cilj predstave je stvoriti prostor za dijalog među pedagoškim i prosvjetnim radnicima, učenicima i odgojno-obrazovnim institucijama o maloljetničkoj delikvenciji, te podstaći sve odgovorne subjekte da se pokreću ovakvi i slični društveno korisni projekti šire namjene.

Direktor JU za kulturu i obrazovanje, Aldin Šljivo iskazao je svoje zadovoljstvo što je upravo JU za kulturu i obrazovanje dio ovog velikog projekta u kojem ponovo sarađuju sa BNP-om, a koji je podržao Zavod za javno zdravstvo Ze-Do kantona. Šljivo je još dodao:

Kakanj oduvijek slovi za industrijski grad, a mi smo u proteklom periodu ponudili mnogo kulturnog sadržaja, između ostalog večeras smo predstavili novu predstavu koju smo radili sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Predstava „Kamenje“ nosi jednu poruku koja je značajna za sve nas, a posebno za srednjoškolce, i nadam se da ćemo iskoristiti ovu predstavu i ponuditi je svim našim školskim ustanovama kako bi se poruka ove predstave prenijela i dalje.

Ono što je odmah bilo uočljivo pri samom ulasku u salu Doma kulture jeste da su se mjesta za publiku nalazila na pozornici, a kasnije smo saznali i zašto. Naime, publika je bila dio predstave, kao porota, i imala je važan zadatak, a to je donijeti odluku da li su dječaci krivi ili ne. O interakciji između publike i glumaca režiser Miroljub Mijatović je kazao:

Predstava kamenje je angažirana predstava, predstava koja se tiče cijele društvene zajednice, u kojoj pokušavamo publiku staviti u poziciju porote. Dakle, zašto da ne prebacimo na publiku da sami smisle kakav je po njihovom mišljenju kraj, kakva je sudbina te dvojice dječaka od 13 i 15 godina, jer znate, to može biti bilo koje dijete, moje, vaše, komšijino.. da vidimo kako u tom trenutku razmišljamo, je li lako donijeti odluku, koliko smo subjektivni, a koliko je moguće biti objektivan i šta je zapravo pravi odgovor.

Predstava „Kamenje“ u sebi nosi jaku poruku, a o tome koliko se treba razgovarati o maloljetničkoj delikvenciji rekao nam je zenički glumac Zlatan Školjić:

Mislim da bi se to u školstvo trebalo uvesti kao obavezan predmet, ali mislim da je ipak bitnije da se odrasli upoznaju sa ovim problemom, jer djeca ono sto nose od kuće, to pokazuju na ulici. Problem maloljetničke delikvencije je zapravo problem odgoja, što se moglo vidjeti iz ove predstave, ako ste primjetili, lik Ljutka, tako smo ga nazvali- njegova majka, ne znamo čime se ona bavi, za 3 dana zaradi 10.000 KM, pa vi razmislite. Sve što djeca nose na ulicu, u školu, na igralište, nose iz kuće i to je ozbiljan globalni problem.

Obzirom da je publika dobila zadatak da kao porota donese odluku o tome da li su dječaci krivi ili ne, stavljajući ZELENI karton u kutiju kao znak da nisu krivi, ili CRVENI da bi dječake proglasili krivim, nismo mogli odoljeti, a da ne pitamo Zlatana za rezultate porote u Zenici, ali i u Kaknju: „I u Zenici i ovdje, ne znam tačan broj, ali pobijedio je moj inspektor, tačnije publika je proglasila dječake krivim. Iako to moj lik govori, ja se s njim ne slažem, ali ipak su ubili čovjeka“ kazao je Školjić.

O tome kako se došlo na ideju da se obradi jedna ovako kompleksna tema današnjice i koliko je trajao proces obrade, naš domaći glumac, Mirza Bajramović je kazao: „Prijedlog, odnosno rad, proces na ovoj predstavi je trajao nekih mjesec i po do dva, u drugoj polovici pogotovo kontuiniranog rada. Tema je došla, ne mogu reći sama od sebe, kad vidimo šta se sve dešava na ulici, koliko maloljetnici prebrzo odrastaju, koliko je ta njihova delikventnost u porastu.

Mirza je naglasio da ono što je njegovom kolegi i njemu posebno bio cilj jeste da predstavu pogledaju stariji, kako bi imali u svijesti da njihova djeca nisu daleko od droge kao i od toga da naprave problem, da nisu uvijek u pitanju druga, tuđa djeca, nego da vrlo lako to mogu biti i njihova djeca, te da svaki roditelj treba da skrene pažnju na svoje dijete, da ih posmatraju, skeniraju i utiču na njih dok nije postalo kasno.

To je ono što smo mi upravo htjeli postići, tu neku odgovornost roditelja i društva, koliko je društvo zaista spremno prihvatiti da je maloljetnička delikvencija gorući problem, da ne skrećemo pogled i da postanemo svjesni da se masovno dešavaju takve stvari. Mislim da smo na kraju postigli ovaj efekat, osjetili smo tu jezu u publici, njihovu neodlučnost da li da ih osude, ili ne. To je bitno u ovoj predstavi: odvojiti raciju od emocije. Racio je ispravniji. Treba se postaviti u obje varijante, i donijeti pravednu odluku, a pravedna odluka je ona koja je dobra za društvo, da bude uzor i primjer svima“, završio je Mirza Bajramović.

Repriza predstave “Kamenje” zakazana je za 27. april 2015.god. sa početkom od 19:30 na pozornici Doma kulture u Kaknju. Ulaznice možete kupiti u prostorijama JU za kulturu i obrazovanje Kakanj po cijeni od 5 KM !

Podijelite:

Posljedni članci