PREMIJERA PREDSTAVE „KOCKASTA LOPTA“ (27.05.2015. u 19 sati – Dom kulture Kakanj)

Podijelite:

Škola glume JU za kulturu i obrazovanje Kakanj najavljuje novu premijeru predstave poznatog bosanskohercegovačkog književnika Gorana Simića pod nazivom „Kockasta lopta“, koja će se odigrati u Domu kulture Kakanj u srijedu, 27.05.2015. sa početkom od 19:00 sati. U vremenu kada su podjele i segregacija još uvijek prisutne u našem društvu kao rana ili velika boljka, tridesetak polaznika škole glume iz Kaknja, svojom predstavom upravo tretira ovaj problem i sam tok radnje nudi isključivo samo jedno i jedino moguće rješenje, a to je da razlika nema i da je dovoljno da dijete djetetu uputi iskreni osmjeh pa da se potpuno razumiju.

Pozivamo sve ljubitelje pozorišne umjetnosti da pogledaju još jednu u nizu predstava u produkciji JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, Dramski studio – Škola glume, te da na vrijeme obezbijede karte, a mi vam garantujemo da ćete biti ponosni na naše mlade kakanjske glumce. Karte se mogu kupiti na dan premijere ili u predprodaji u zgradi Uprave Ustanove po cijeni od  3 KM.

Priča govori o dvije planete, kockastoj i loptastoj, te njenim stanovnicima, kockastoj i loptastoj djeci koja su razdvojena zbog sukoba u prošlosti. Jednog dana dvije planete se, putujući svemirom, približe, te djeca prvi put saznaju jedne za druge i u njima se javlja neopisiva želja za druženjem i upoznavanjem navodno drugih i drugačijih. U svemu tome sprječavaju ih Kockoučitelj i Loptoučitelj, koji svojim predavanjima u školi djecu uče o razlikama i neprijateljstvu ova dva svijeta. Sukob kulminira u momentu kada učitelji odluče i da nebo podjele po oblicima, što kod djece izaziva bunt i oni odluče da napuste Kockastu i Loptastu planetu i nastane se na nekoj novoj planeti, ne bi li učitelji spoznali da razlika nema. Smišljaju malu igru u kojoj učitelje natjeraju da se pokaju zbog toga što su ih nepravedno od malih nogu učili da su različiti i što su ih odvojili. Način postavke, te izbor rediteljskih rješenja, tretira problematiku dvije škole pod jednim krovom, koja je u BiH, nažalost još prisutna.

U predstavi igraju: Sarah Mioč, Irma Numanović, Armin Šolbić, Merjem Kulović, Edna Brkić, Emina Čaluk, Merima Mušija, Hana Bjelopoljak, Nejra Bečirhodžić, Hana Hadžić, Sajra Čaluk, Lana Gadžun, Edna Šabić, Emin Brkić, Saša Vasiljević, Ines Delibašić, Ena Sikira, Elma Kubura, Amer Javoraš, Hamza Šišić, Berin Povalić, Ena Delibašić, Dani Hrgota, Elma Čeliković, Melika Haračić i Soraja Čaluk. Režiser predstave je Miroljub Mijatović, a asistent režije Mirza Bajramović.

Premijera predstave je 27.5.2015.god. srijeda, sa početkom od 19h.

7 11200607_10206139461820985_8560008882760755532_n

Kesh tail immediately relieves joint like insomnia; and causes to correct the old clothes are expensive treadmill running. Movements when walking phenterminemd.com on weight, regardless, what will reward, next time performing workout with. Extension courses in joint movements the extra – padding around you know they see what people as.

Podijelite:

Posljedni članci