Prijavite se na kurs bosančice koji će se održavati u Muzeju Kaknja svake subote od 22. septembra

Podijelite:

Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj, odjeljenje Muzej Kaknja za učenike osnovnih škola organizuje kurs bosančice, a u saradnji sa arheološkim Udruženjem građana „Kula Gorica“ iz Zenice.
U posljednjih nekoliko godina, muzeji su prepoznati kao veoma važne ustanove koje imaju značajne edukativne potencijale i ulogu, što doprinosi popularizaciji muzeja i muzejskih aktivnosti. Djeca dolaze u muzej sa širokim spektrom interesa i načina učenja kojima daju prednost, što obavezuje muzejske pedagoge na pripremanje različitih strategija i težnji ka optimalnim uvjetima za smisleno učenje.
Bosančica je autentično i posebno pismo nastalo u srednjovjekovnoj Bosni i okolnim krajevima. Davani su joj različiti nazivi: bosančica, bosanska ćirilica, bosanica, bukvica, hrvatska ćirilica, hrvatsko pismo, srednjovjekovna srpska ćirilica, bosansko-hrvatska ćirilica, begovica i, sve češće, zapadna ćirilica.

Najstariji spomenik pisan bosančicom jeste Humačka ploča (10. vijek), a zatim Povelja Kulina bana od 29.08.1189. godine, koja se smatra rodnim listom države Bosne i Hercegovine.

Kurs bosančice u JU KSC Kakanj će obuhvatati osnovnu obuku o historijatu i značaju bosančice kao starobosanskog pisma, kao i obuku o njegovom pisanju i čitanju.

Kurs će trajati četiri sedmice, od 22.09.2018. godine do 13.10.2018. godine, a predavanja će se održavati u Muzeju Kaknja jednom sedmično.

Predviđeni sedmični termin održavanja kursa je subotom od 09:00h do 12:00h, sa pauzom od pola sata. Kurs je namijenjen za djecu školskog uzrasta od VI do IX razreda.

PREDAVAČ: prof. Halil Beganović
Kontakt telefon na koji se možete prijaviti je 032/771-920 ili putem e-maila muzej@ksckakanj.ba
Broj mjesta je ograničen!

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci