Promocija mobilne aplikacije Sufara.ba sutra u Domu kulture Kakanj

Podijelite:

Aplikacija Sufara.ba nastavak je veoma uspješnog projekta Medžlisa IZ-e Kakanj pod nazivom Sufara.ba, namjenjenom bržem i lakšem savladavanju kur’anskog pisma.

Aplikacija je kreirana na osnovu priručnika za mektebsku nastavu „Sufara“ autora Asim ef. Hasanspahića iz 2002 godine, te na osnovu interaktivnih lekcija s portala Sufara.ba koje je kreirao Ermin ef. Zahirović a koje su u upotrebi od 2011. godine. Recenziju interaktivnih lekcija uradio je rahmetli hfz. dr. Fadil Fazlić a projektom je upravljao glavni imam mr. Sulejman ef. Čeliković.

Obzirom da je ovaj projekat doslovno krenuo iz mekteba, sa željom da djeci i imamima olakšamo učenje kur’anskog pisma, u proteklim godinama dao je izvanredne rezultate. Broj učača Kur’ana stalno se povečavao, tako da trenutno imamo najveći broj učača Kur’ana u mektebu, u odnosu na broj upisane djece na području Muftijstva sarajevskog. Priručnik je doživio svoje peto izdanje a na portalu Sufara.ba samo u ovoj godini sufaru je učilo preko 25.000 osoba.

Aplikaciju karakteriše jednostavan i funkcionalan dizajn, sadrži 22 lekcije sa objašnjenjima, te položajem harfova u riječi. Također sadrži i vježbe pogađanja pročitane riječi. Uz vizuelne efekte tu su i zvučni, tako da pritiskom na bilo koji harf odnosno riječ možete čuti njen pravilan izgovor. Aplikacija sadrži i višejezična objašnjenja svake lekcije. Potpuno je besplatna i vakuf je Medžlisa IZ-e Kakanj. Kombinaciju printane verzije „Sufare“, zatim interaktivnih lekcija sa portala i ove aplikacije, posebno preporučujemo muallimima radi unaprjeđenja rada sa djecom.

(www.muftijstvosarajevsko.ba)

Promocija aplikacije će se održati u subotu 16.decembra 2017. godine u Domu kulture Kakanj sa početkom u 18:30 sati.

Orgaizator: MIZ Kakanj

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci