RADIONICA “ARHEOLOG U MUZEJU”: UČENICI U ULOZI KUSTOSA

Podijelite:

JU Kulturno-sportski centar Kakanj organizovala je i drugu radionicu na temu „Arheolog u muzeju“ koja se održala danas 20.05.2016. godine u Muzeju Kaknja, povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja.

Učesšće su uzeli učenici historijske sekcije iz STŠ “Kemal Kapetanović”.

Sudionici radionice su dobili osnovne informacije o arheologiji te radu prethodne grupe, kao ulozi arheologa u muzeju i opsega njegovog rada u istome. Potom su svi prisutni  imali priliku da sami signiraju  materijal i upišu ga u inventarne knjige na objašnjeni način, a zatim da isti poslože u prostor oponašajući postavljanje izložbe od strane jednog arheologa uz pisanje kratkih legendi.

“Cilj radionice je bio da se učenici upoznaju sa poslom arheologa u muzeju, te kustosa i kustoskog posla. Tokom radionice su imali priliku da vide kako se teren iskopa, to je bila slična simulacija kao na jučerašnjoj radionici “Arheologija u kutiji”. Nakon toga su imali da popisuju odnosno dokumentuju pronađeni materijal, da upisuju u inventarne knjige. Na kraju radionice, kao produkt smo imali postavljen muzej gdje su učenici imali priliku da budu kustosi”, navela je u svojoj izjavi Tijana Križanović.

Projekat je uspješno realizovan, zadovoljni smo postignutim rezultatima i odličnim reakcijama učenika.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci