RADIONICA U MUZEJU KAKNJA: „ARHEOLOGIJA U KUTIJI“

Podijelite:

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja u Muzeju Kaknja će se održati radionica na temu „Arheologija u kutiji“ u četvrtak 19.05.2016. godine, sa početkom od 11:00 sati.

Učenici će kroz diskusiju, prezentaciju i demonstraciju putem replika i pripremljenog „arheološkog terena u kutiji“ dobiti osnovne informacije o arheologiji i ulozi arheologa te njegovom načinu rada na terenu.

Potom će svi prisutni imati priliku da isti sami „iskopaju“ te očiste, a zatim da izrade replike od glinamola kako bi se približili načinu rada i života ljudi čiji je pronađeni materijal, te kako bi dobili živu predstavu o istome.

Učešće u radionici će uzeti učenici iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”.

Ciljevi radionice „Arheologija u kutiji“ su upoznavanje sudionika sa osnovama arheologije i onime što ona podrazumijeva, te najstariji periodi kojima se bavi, te upoznavanje sa osnovama terenskog rada arheologa kao i razumijevanje načina na koji materijal prispijeva u muzej.

Podsjećamo da smo organizovali  različite kreativne događaje i aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja (La Nuit au musée / Night at the Museum), koju vode Vijeće Europe i Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske, naglašavajući time važnost uloge muzeja kao institucije koje služi društvu i njegovom razvoju.

Cilj Međunarodnog dana muzeja je da se podigne svijest o tome da su muzeji važna sredstva kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja uzajamnog razumijevanja, suradnje i mira među narodima.

JU KSC KAKANJ

 

 

Podijelite:

Posljedni članci