Svjetski dan učitelja: Kvalitetno obrazovanje pruža nadu u bolji životni standard

Podijelite:

Preko 100 zemalja slavi Svjetski dan nastavnika 5. oktobra svake godine. On je izvrsna prilika da se naglase izazovi s kojima se nastavnici susreću kao i važnost obrazovanja samih nastavnika. Kvalitetno obrazovanje iziskuje kvalitetne nastavnike. UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom nastavnika 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu nastavnika. Prema UNESCO-u, Svjetski dan nastavnika je prilika da se pokaže da je rad nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni.

Nastavnici širom svijeta gotovo svakodnevno daju izjavu prilikom pristupa nastavničkom pozivu. Ovo je prilika da se svi nastavnici prisjete riječi koje su svečano izjavili.

SVEČANA IZJAVA NASTAVNIKA

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo učenici nego i djeca i neću nikad zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalnu pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.

Svečanu izjavu za sve prosvjetne radnike u svijetu prema zamisli UNESCO-a napisao je 1966. godine R. Dottrens.

Ovu priliku koristimo kako bismo uputili čestitke svim profesoricama i profesorima, učiteljicama i učiteljima povodom 5. oktobra, Svjetskog dana prosvjetnih radnika, čija je plemenita misija da obrazuju i odgajaju mlade ljude.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci