U Domu kulture Kakanj održan scenski kolaž o nobelovcu Ivi Andriću

Podijelite:

Kakanjska publika večeras je imala priliku uživati u scenskom kolažu o nobelovcu Ivi Andriću, te tako prisjetiti se svega onog što je ovaj bosanskohercegovački pisac uradio za kulturno naslijeđe naše zemlje.

Akademski glumac Matej Baškarad iz Travnika našoj publici interpretirao je četiri Andrićeva književna teksta u kojima se govori o gradovima u kojima se Andrić formirao kao osoba i umjetnik: To su gradovi Travnik, Sarajevo i Višegrad, te jedan tekst u kojem on govori o Bosni kao zemlji. Osim tih glumačkih interpetacija mi koristimo inserte iz cijelih dokumentarno-igranih filmova, koji su nastali u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik, koji govore o Ivi Andriću i njegovom odnosu prema Bosni i Hercegovini kao zemlji.

Podsjećamo, Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. godine u Travniku, mahala Zenjak broj 9, Bosna i Hercegovina u obitelji Antuna Andrića, sudskoga podvornika i Katarine Pejić. Ocjena Andrića kao romanopisca daleko je od jednoznačne: po nekima je pisac, na zasadama franjevačkih ljetopisa i spore, sentencama protkane naracije, uspio da kreira upečatljiv svijet “orijenta u Evropi”; po drugima je Andrić autentični autor kraćega daha, poput Čehova, pa je najbolji u novelama i pripovijetkama, dok mu odriču vrijednost postignuća u većim kompozicijama. Bilo kako bilo, Andrić je u svijetu uglavnom poznat po svoja dva romana, Na Drini ćuprija koji je pisan tokom Drugog svjetskog rata u Beogradu i Travnička hronika. Umro je 13. marta 1975. godine u Beogradu.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci