U duhu svečanosti obilježavanja Dana općine Kakanj najavljujemo program na kraljevskim  dvorima u Kraljevoj Sutjesci

Podijelite:

U ponedjeljak 15. aprila, s početkom u 13:30 sati, na kraljevskim dvorima u Kraljevoj Sutjesci, u duhu svečanosti obilježavanja Dana općine Kaknja bit će upriličen svečani program u sklopu kojeg će biti održan čas historije.

O kraljevskim dvorima će govoriti gvardijan Željko Brkić. O historiji našeg grada govorit će historičar Alen Zečević, u svom obraćanju prisutne će podsjetiti na kontekst nastajanja Povelje bosanskog kralja Stjepana Dabiše iz 1392. godine, prvog do sada poznatog dokumenta u kojem je Kakanj zabilježen imenom kakvo i danas nosi. Također, riječi će biti o statusu i razvoju Kaknja u vrijeme srednjovjekovne bosanske države, osmanske, austrougarske uprave i, konačno, njegove recentne prošlosti.

Svi prisutni će imati priliku da poslušaju recital “Zapisi o zemlji” koji izvodi glumac Irfan Kasumović uz pratnju violinistice Jasmine Šehanović.

Pozivamo sve zainteresovane da dođu na ovaj zanimljivi program te da zajedno obilježimo Dan općine Kakanj i Dan Armije BiH.

Kraljevski dvor u Sutjesci je sagrađen u prvoj polovini ili krajem prve polovine 14. stoljeća u vrijeme jednog od najznačanijih vladara srednjovjekovne Bosne bana Stjepana II Kotromanića.

U 14. i 15. vijeku Sutjeska i obližnji dobro utvrđeni grad Bobovac postaju najsnažniji centri kulturnog života srednje ili tzv. Gornje Bosne, sa specifičnim intenzitetom, stilskim i regionalnim karakteristikama (tzv. srednjobosanski kulturni krug).

U pisanim izvorima prvi put se spominje 28. decembra 1341. godine kada se mletački rezbar Nikola obavezao ugovorom dubrovačkom knezu da će četiri godine raditi na dvoru bana Stjepana. Vjerovatno je radio na oba dvora u Sutjesci i Bobovcu.

Samostalni ansambl dvorskih objekata u Kraljevoj Sutjesci, predstavlja primjer vladarskog dvora izgrađenog na slobodnom prostoru, bez posebnih fortifikacija. Protezao se na obje obale malog potoka Urve.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci