U FOAJEU DOMA KULTURE UPRILIČENO OTVARANJE IZLOŽBE O BRANKU ĆOPIĆU “ISPOD ZMAJEVIH KRILA”

Podijelite:

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja danas je upriličeno otvaranje izložbe o Branku Ćopiću pod nazivom „Ispod zmajevog gnijezda“ u foajeu Doma kulture.

Na otvaranju izložbe bili su prisutni učenici iz OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, OŠ “Ahmed Muradbegović” – Desetnik i učenici iz Gimnazije “Muhsin Rizvić” kojima se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

Izložbu je svečano otvorio direktor Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj Aldin Šljivo koji je publiku pozdravio riječima :“Izložba o književnim djelima Branka Ćopića „Ispod zmajevih krila“ obilježava 100 godišnjicu od rođenja Branka Ćopića i meni je posebna čast da otvorim ovu izložu povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja.
Izložba na sistematičan način prilagođen najmlađoj publici reprezentira književnu i dokumentarnu građu o Branku Ćopiću, kao o književniku od domaće nacionalne i regionalne važnosti, te njegov književni stil kao književnika za djecu i odrasle, zbog čega je i sama izložba uređena na način prilagođen i dječijem uzrastu. Napominjem da je izložba „Ispod zmajevih krila“ otvorena za javnost narednih mjesec dana koju će posjetitelji imati priliku pogledati u foajeu Doma kulture. Hvala vam što ste nas posjetili, iskoristit ću priliku da se zahvalim Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine koji su pripremili ovu Izložbu, još jednom Vas sve srdačno pozdravljam”.

Muzejski pedagog Amina Kovač istakla je da su učenici na izložbi imali priliku i poslušati audio zapise Ćopićevih razmišljanja o književnosti te kako su nastajala neka od njegovih najznačajnijih dijela i prisjećanja na djetinjstvo.

Na kraju izložbe najmlađima smo dostavili edukativni upitnik kako bismo došli do njihovih impresija i zapažanja, ali isto tako da ih na jedan orginalan način kroz izložbu educiramo o važnosti domaće književnosti, produkcije i promocije bosanskohercegovačkih književnika.

Izložba „Ispod zmajevih krila“ će biti otvorena za javnost narednih mjesec dana u foajeu Doma kulture.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Dio atmosfere sa otvaranja izložbe pogledajte u našoj fotogaleriji.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci