U Kaknju počeo 4. Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma VIVA FILM FESTIVAL – Religija, turizam, ekologija i omladinski film

Podijelite:

 4. Internacionalni festival dokumentarnog i kratkog igranog filma VIVA FILM FESTIVAL 2018, koji se održaava od 12 – 16.09.2018. u Sarajevu i 11 drugih gradova BIH danas je zvanično otvoren i u Kaknju.

Dokumentarni filmovi se prikazuju u kultnom školskom centru “Europa” u vremenskom terminu od 10:00 do 15:00 sati. Danas smo počeli sa turizmom, a već sutra se prikazuju filmovi iz oblasti religije, zatim ekologije i posljednji dan namijenjen je za kategoriju omladinski film koji je nastao kao rezultat Viva radionica u kojoj su učestvovali i mladi iz Kaknja koji su potom snimili film “Kakanj, grad dobrih ljudi”. Na zvaničnoj stranici VIVA FILM FESTIVALA postoji mogućnost glasanja za omiljeni dokumentarni film iz kategorije omladinski film.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže danas u kultnom školskom centru “Europa” i zajedno sa nama uživaju uz filmove.

Već tri godine Kakanj je festivalski centar u kojem se održava VIVA film festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog dokumentarnog filma. Kao nastavak ove lijepe festivalske priče u Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj (JU KSC), održane su tri VIVA radionice “Dokumentarni film, od ideje do realizacije”.

Prvi Viva film festival odrzan je od 28.do 31.05.2015. godine u Sarajevu, a 430 filmova je prijavljeno na zvanicni konkurs festivala iz gotovo svih zemalja svijeta.  Nakon trodnevnog sadržaja 1. Viva film festivala u Sarajevu, Kakanju i Varešu, Festival postaje ponosna članica IDA (Internacional documentary assotiation), a stigla je i zvanična podrska g. Al Gore-a, kao i direktora filsmkih festivala širom regiona. Drugi Viva film festival odrzan je od 01. do 05.06.2016. godine u Sarajevu, a brojio je 2.180 filmova prijavljenih na zvanični konkurs festivala iz gotovo svih zemalja svijeta. Paralelne projekcije su se održavale i u festivalskom centrima Kakanj, Vareš, Sanski Most, Mostar, Lukavac, Puračić i Ljubuski. Najveći uspjeh i ponos 2. Viva festivala je nova festivalska kategorija Omladinski film, koja je nastala kao rezultat rada Viva radionica za mlade, a najboljim autorima se dodjeljuju kamere kao nagrade. U junu 2016. Viva Film festival je po glasovima autora, gledalaca i posjetitelja platforme Filmfreeway, odabran

u TOP 100 svijetskih festivala u konkurenciji od preko 4000 festivala. Viva film festival je istovremeno i domaći i međunarodni takmičarski filmski festival umjetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog filma, a glavna ideja a za organizaciju istog su pitanja iskonskih ljudskih vrijednosti, te sve aktuelnije pitanje biološkog opstanka na Zemlji, te su osnovne kategorije festivala, Religija,Turizam i Ekologija. Projekat je zvanicno podrzan od strane Visokog predstavnika g.Valentina Inzka kao i sve cetiri kulturno-vjerske zajednice i predstavnika manjina u BiH, jer je prvi Festival sa tom tematikom na ovim prostorima. Viva film festival traje tokom cijele kalendarske godine. Prvi dio festivala su projekcijsko-takmicarski dani festivala, a drugi dio su dani filmskih radionica za mlade pod nazivom ” VIVA ŠKOLA FILMA” koje se svake godine održavaju u 20 gradova BiH.

Podijelite:

Posljedni članci