U Muzeju Kaknja počinje veliki projekat „Mjesec ratnih godina“ sa mnogobrojnim sadržajima

Podijelite:

Muzej Kaknja koji djeluje u sastavu Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj od svog otvorenja građanima Kaknja i turistima nudi mnogobrojne izložbe, promocije te svoje stalne postavke sa bogatim fundusom eksponata. Svake godine iznova Muzej Kaknja donosi novitete, a posebno su mališani oni koji se mogu radovati kreativnim radionicama koje se organizuju.

Došlo je vrijeme da se u muzeju poseban akcenat stavi na rat koji je zadesio Bosnu i Herecegovini i to na jedan sasvim drugačiji način i pristup. Naime Muzej Kaknja uskoro će organizovati niz aktivnosti pod nazivom „Mjesec ratnih godina“. U sklopu projekta planiran je čas historije „1992-1995“, i to čas na kojem će nam predavanja držati borci i kustosi, borci će nam slikovito predstavljati svoja iskustva i vlastite anegdote doživljene u ratu. Plan je da se ova aktivnost realizuje sredinom mjeseca februara i tokom marta 2018. godine.

U sklopu ovih aktivnosti Zbirka ratnih godina „1992-1995“ koja se nalazi u Muzeju Kaknja bit će obogaćena različitim predmetima iz rata i to ličnim predmetima naših sugrađana. Smatramo da će ova zbirka biti mnogo zanimljivija za naše posjetioce kad se obogati pričama, fotografijama, crtežima koji dočaravaju iskustvo iz rata na poseban i emotivan način.

Također bismo izdvojili aktivnost „Pismo muzeju – Moje iskustvo rata“ literarno takmičenje sa tri starosne dobi, potom promociju knjige „Djetinjstvo u ratu“ i saradnju sa Muzejom ratnog djetinjstva. Kako smo već istaknuli, priprema se niz aktivnosti u sklopu projekta „Muzej ratnih godina“ a mi ćemo još otkriti da će se održati radionice pod nazivom „Ratne igre“ te da će se prikazivati film ratne tematike…

Više informacija o svakoj od navedenih aktivnosti ćemo blagovremeno objaviti na našoj web stranici.

JU KSC KAKANJ

 

 

 

 

 

Podijelite:

Posljedni članci