U petak premijera predstave koja je nastala u koprodukciji JU KSC Kakanj – “Gospođa ministarka”

Podijelite:

” Olovne i teške snove snivaju
Oblaci nad tamnim gorskim stranama;
Monotone sjene rijekom plivaju,
Žutom rijekom među golim granama…”
A ja…olovnim i teškim korakom iznova, svaki dan, prelazim isti put, put do škole koja sve više postaje mjesto gdje ne želim biti…
Nije više stvar ni u obrazovnom sistemu, davno smo shvatili da tu ne možemo ništa učiniti, da smo tu nemoćni. Ni to nije toliko loše – mnogo smo toga naučili i mnogo toga ćemo još naučiti, znam. Recimo, ono što nikad neću zaboraviti je lekcija iz fizike – PRELAMANJE SVJETLOSTI KROZ SOČIVO. Naime, svaki dan je ponavljamo. Sjedimo u istim klupama, u malim učionicama sa ogromnim prozorima koji, čini mi se, nisu ravne plohe, nego sabirna sočiva, a moje je čelo žiža. Dani su sve topliji, a sa porastom temperature raste i naša agonija. Trudimo se i mi i naši cijenjeni profesori, ali svakih 45 minuta časa osuđeni smo na patnju jer zastora nema….
Razmišljam o svom gradu i ljudima u njemu i shvatam da moj grad može sve. Ljudi su dobri, susretljivi i suosjećajni. Moj grad polako rađa sve ono što mu je nedostajalo- i igrališta za mališane, i dvorane za sportaše, nove parkove, nove zgrade…ali, moja škola i dalje nema ništa.
Olovnim i teškim korakom, olovne i teške snove snivamo da konačno ugodno provedemo školski sat.
I, ideja se rodila.Nikada nismo htjeli biti od onih koji sjede i čekaju da se stvari riješe same od sebe. Vukla nas je želja da ostvarimo nešto što će svima biti korisno i da primjerom pokažemo kako mlad čovjek može sve.
Htjeli smo da spojimo ugodno sa korisnim, da radimo ono što volimo, da učimo i da pomažemo, ali i da školu iznesemo iz učionice. Sjetili smo se pomalo zaboravljenog (NAŽALOST) Nušića i njegove “Gospođe ministarke”. Okupili smo se, nas dvanaest učenika STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj i zajedno sa svojom profesoricom Editom Bajrić počeli da radimo na projektu prikupljanja sredstava namijenjenih nabavci zastora u učionicama.
Ideja je bila jednostavna,tako se učinilo, međutim, kada smo počeli sa realizacijom, uvidjeli smo koliko će zapravo snage i vremena biti potrebno. Odmah smo naišli na poteškoće. Nedostajalo je vremena, nedostajao nam je prostor za rad, a različiti karakteri i želje nas učenika…bilo je teško. No, svaki trud se isplati. Našu ozbiljnost i rad prepoznali su i naša škola, ali i JU”KSC” Kakanj koji su nam ustupili i prostor i sve ono što nam je bilo potrebno da naša predstava bude korektna i uspješna. Dali smo sve od sebe, ponekad morali progutati ponos, uvažiti i tuđe mišljenje, ali sve to je bio izazov koji je od nas napravio dobar tim. Prof.Bajrić nas je vodila i usmjeravala, a njena desna ruka u svemu bili su Saša Vasiljević i Elma Kubura, dugogodišnji članovi dramskog studija. Mnogi od nas su se prvi put okušali u glumi i to vrlo uspješno, a ono što je dalo posebnost ovoj predstavi, ovoj NAŠOJ “Ministarki” , bila je muzička pratnja na gitari naših kolega Adnana Hodžića i Ahmeda Berbića. Mi volimo ono što radimo, želimo da ovo naše obrazovanje osvježimo i da izađemo iz datih okvira u kojima se sada nalazimo. Želimo da pokažemo kako nam samo treba prilika i kako možemo više- malim koracima naprijed.
Ovo je možda mala stvar, rekli bi neki, ali ta stvar je naša, mi smo je stvorili. I ovdje, u našoj maloj školi, našem malom gradu, domovini, zvijezde se mogu dosegnuti. To se ne dešava samo tamo negdje, daleko…

Muzika: Ahmed Berbić i Adnan Hodžić

Igraju: Antonela Blagić, Merjema Čizmić, Nejra Subašić, Ajda Bajrić, Ertan Ramić, Senad Omanović, Amer Javoraš, Nedim Čolak, Elma Kubura, Saša Vasiljević, Irma Drugović, Amer Javoraš

Producent: STŠ “Kemal Kapetanović”

Koproducent: JU KSC Kakanj

Premijera predstave koja je nastala u produkciji JU KSC Kakanj zakazana je za petak 11.05.2018. godine u velikoj sali Doma kulture Kakanj, sa početkom u 20:00 sati.

Pozivamo građane da dođu pogledati ovu sjajnu predstavu, također pozivamo medije da u skladu sa obavezama proprate premijerno izvođenje predstave “Gospođa ministarka”.

JU KSC KAKANJ

Podijelite:

Posljedni članci